Internationaal23 okt '17 06:34

'Spaanse regering zélf ongrondwettelijk bezig'

Auteur: BNR Webredactie

Na het ongrondwettelijke referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië, houdt de Spaanse regering zich nu zélf niet aan de grondwet, zegt correspondent Lex Rietman.

Mensen houden Catalaanse pro-onafhankelijkheidsvlaggen en vlaggen van Spaans Baskenland vast tijdens een demonstratie in de Noord-Spaanse stad Beasain, dat in Baskenland ligt.
Mensen houden Catalaanse pro-onafhankelijkheidsvlaggen en vlaggen van Spaans Baskenland vast tijdens een demonstratie in de Noord-Spaanse stad Beasain, dat in Baskenland ligt. (Foto ANP)

Om de rust te herstellen is de Spaanse regering van plan om de Catalaanse regering naar huis te sturen. Dat is volgens Rietman in strijd met de Spaanse grondwet. 'Artikel 155 zegt alleen dat de Spaanse regering een regioregering opdracht kan geven bepaalde regelingen te treffen.'

Vertaling Artikel 155

Lees hieronder de Nederlandse vertaling van Artikel 155 van de Spaanse grondwet, vertaald door Lex Rietman:

1. Als een autonome regio (Comunidad Autónoma) haar verplichtingen niet nakomt die de grondwet of andere wetten haar opleggen, of als die regio handelt op een manier die het algemeen belang van Spanje ernstig schaadt, dan kan de (centrale) regering - na een dwangbevel aan de president van de regio en, in het geval dat het dwangbevel niet opgevolgd wordt, met de goedkeuring van de absolute meederheid van de Senaat - de noodzakelijke maatregelen nemen om die regio te dwingen haar verplichtingen na te komen, of om het algemeen belang te beschermen.

2. Ter uitvoering van de maatregelen in de vorige paragraaf kan de regering instructies geven aan alle autoriteiten van de autonome regio's.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen