
De eerste resultaten van het referendum laten zien dat ruim 90 procent voor meer bevoegdheden voor de regio's heeft gestemd. De opkomst lag in Veneto op 57 procent en in Lombardije op 40 procent.
De uitslagen van de volksraadpleging zijn niet bindend. Dat was waarschijnlijk de reden dat veel mensen besloten niet te gaan stemmen, zegt correspondent Pauline Valkenet. 'Veel stemmers zullen gedacht hebben: nou ja, als ik ga stemmen, levert dat toch niet directe gevolgen op, dus het heeft niet zoveel zin.' Desondanks was de opkomst in Veneto hoger dan verwacht.
Inwoners stemden over de vraag of Veneto en Lombardije meer zeggenschap moeten krijgen over onder meer het beheer van hun financiën, het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook willen de voorstanders van meer autonomie een grotere rol van de regio's bij het innen van belastingen. Lombardije en Veneto verdienen samen meer dan 30 procent van het BBP van het land.
De uitslag geeft de regio's een sterkere positie in onderhandelingen met Rome, zegt Valkenet. 'Ze hebben nu best een aardig mandaat, dat was ook de bedoeling van dit referendum. Ze kunnen nu gaan onderhandelen - dat zal een lang proces zijn, dat kan een paar jaar duren - over wat er precies in deze twee gewesten meer gedaan kan worden dan nu het geval is.'