Internationaal26 okt '17 19:37Aangepast op 27 okt '17 14:06

Tot hier reiken Kim Jong-un's raketten

Auteur: Wesley Schouwenaars

Ri Yong Ho, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei in september dat Pyongyang wel eens zou kunnen overwegen 'de krachtigste explosie' van een waterstofbom boven de Grote Oceaan te laten plaatsvinden. Maar hoe ver komen Jong-un's raketten eigenlijk?

Kim Jong-un kijkt toe bij een raketlancering.
Kim Jong-un kijkt toe bij een raketlancering. (Foto EPA)

Yong Ho deed die uitspraak tijdens de toenemende spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over de nucleaire tests en de raketontwikkeling van de Noord-Koreanen. De ervaren Noord-Koreaanse diplomaat Ri Yong Pil zei gisteren nog in een interview met CNN dat de woorden van Yong Ho serieus genomen moeten worden. 'De minister is heel goed op de hoogte van de intenties van onze hoogste leider, dus ik denk dat jullie zijn woorden letterlijk moeten opvatten', zei hij.

Lees ook: Samsom: 'Te laat om Noord-Koreaans kernwapenprogramma uit te schakelen'

Stel dat we die woorden inderdaad letterlijk opvatten en dat de Noord-Koreanen hun raket de atmosfeer in sturen, tot hoe ver kan die dan eigenlijk komen?

Lees ook: Kijk terug: De Speciale Noord-Korea Show

De kaart toont het bereik van Noord-Koreaanse raketten. Momenteel kan de grootste raket meer dan 10,000 km afleggen. Klik hier voor een overzicht zien van de verschillende soorten raketten met bijbehorende gevarenzones. De betrouwbaarheid van langeafstandsraketten blijft echter onzeker. De raketten halen dergelijke afstanden nog niet met atoombom aan boord. Daarvoor zijn de atoombommen nog te zwaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen