Internationaal25 okt '17 22:46Aangepast op 26 okt '17 15:39

Vicepremier Catalonië: 'Geen andere optie dan uitroepen republiek'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Oriol Junqueras, de Catalaanse vicepremier, zegt in een interview met persbureau AP dat de Spaanse autoriteiten de Catalanen geen andere optie geven dan door te gaan met het uitroepen van een nieuwe republiek.

Junqueras en Puigdemont.
Junqueras en Puigdemont. (Foto AFP)

Hij refereert daarmee aan het referendum van van 1 oktober, waar de Catalanen zich voor onafhankelijkheid uitspraken. Junqueras zegt dat zijn partij nu gaat werken aan het opbouwen van een republiek. Wel geeft hij aan dat dit het standpunt is van zijn partij en niet van de gehele regionale regering.

Eerder vandaag werd al bekend dat Puigdemont niet naar Madrid gaat om daar de Senaat toe te spreken. Wat hij wel gaat doen is niet duidelijk. Vanavond is er een informele bijeenkomst van de Catalaanse regering. Het is nog niet duidelijk wat er daar precies besproken gaat worden, maar dit betekent dat er mogelijk morgen al gepraat zal worden over hoe de Catalaanse regering zal reageren op het conflict met Madrid.

Drie opties

De Catalanen hebben drie opties, vertelt correspondent Lex Rietman vanuit Barcelona. 'De eerste is een onafhankelijkheidsverklaring. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdag zijn. Een tweede optie is een onafhankelijkheidsverklaring en het uitschrijven van verkiezingen. De derde optie kunnen verkiezingen zonder een onafhankelijkheidsverklaring zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen