Internationaal26 okt '17 13:12

Spanje en Catalonië stevenen af op nieuwe confrontatie

Auteur: Kay Rutten

Om 13:30 uur onthult de Catalaanse premier Puigdemont wat de plannen zijn rond de Catalaanse onafhankelijkheid. Morgen stemt de Spaanse senaat over artikel 155 waarmee het de autonomie van Catalonië kan terugdraaien.

Het gaat een spannend worden de komende dagen in Spanje. 'De Spaanse justitie is al helemaal klaar om in actie te komen tegen de politici die de verklaring ondersteunen', zegt Merijn de Waal, voormalig Spanje-correspondent van NRC. 'Puigdemont zou vervolgt kunnen worden voor rebellie, daar staat dertig jaar gevangenisstraf op.'

Het is echter nog onduidelijk wat Puigdemont doet. 'Gister hebben de Catalanen zes uur lang vergaderd, maar het is onduidelijk hoe de coalitie gaat reageren', zegt De Waal.

Bedrijven en banken

Niet alle Catalanen zitten te wachten op onafhankelijkheid. 'Bedrijven en banken roepen de Catalaanse overheid op om vooral niet voor onafhankelijkheid te kiezen', zegt De Waal. 'Zij zijn bang dat ze straks buiten de Europese Unie vallen en er geen euro's meer uit de pinautomaten komen.' Dat zou desastreus zijn voor de Catalaanse economie.

Artikel 155

Hoe artikel 155 er uit gaat zien is nog een beetje onduidelijk zegt De Waal. 'Madrid kan het artikel 155 zelf vormgeven en allerlei maatregelen erin verwerken', de Catalaanse autonomie gaat ieder geval stevig teruggedraaid worden. 'Ze zullen waarschijnlijk het Catalaanse politiekorps zuiveren, de Catalaanse publieke omroep onder curatele stellen en het hele regiobestuur opzij schuiven', verwacht de voormalig Spanje-correspondent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen