Internationaal27 okt '17 08:03Aangepast op 27 okt '17 11:10

JFK-files tóch niet allemaal vrijgegeven

Auteur: Wesley Schouwenaars

Er is lang gewacht op de laatste documenten over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy. Gisteravond werd bijna alles vrijgegeven, al blijven zo'n driehonderd documenten voorlopig tóch nog geheim.

Daartoe besloot de Amerikaanse president Donald Trump. Trump had eerder getweet hoe interessant de onthulling zou worden, maar hield al een slag om de arm, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. 'Als de Amerikaanse geheime diensten toch met overtuigende argumenten zouden komen dat bepaalde informatie de nationale veiligheid in gevaar konden brengen, dat die daar dan naar zou luisteren. Dat is gebeurd, maar wel voor een beperkte tijd.' De veiligheidsdiensten krijgen van Trump vijf maanden de tijd.

De vraag is nu vooral wat er in de documenten staat die toch nog geheim blijven. 'Journalisten en academici zijn vanaf het moment dat vannacht de documenten online verschenen door de vele duizenden pagina's heen aan het spitten. Ze hebben daarbij onder andere gevonden dat een uitgebreid dossier over het toenmalige hoofd van het CIA-kantoor in Dallas geheim is gehouden. De vraag is nu waarom juist dát dossier niet is vrijgegeven', zegt Van Wagtendonk.

Opvallende informatie

Iemand die meteen in de documenten is gaan graven, is Alex Krijger, historicus en auteur van het boek 'JFK, idealist onder illusies'. Hij noemt een paar opvallende punten uit de vrijgegeven informatie. 'Op basis van wat ik nu heb gevonden was Oswald een paar weken voor de moord op Kennedy in Mexico. Hij heeft daar met een hooggeplaatste KGB-agent gesproken. Daarmee heeft hij het over een telegram aan Washington. Daarvan is het wel interessant om er meer informatie over te krijgen.' Wat er in die telegram staat is dus nog onduidelijk.

Link met Vietnam

Krijger noemt ook nog een interessant punt over het verband tussen de moord op de Zuid-Vietnamese president Ngo Dinh Diem en die op John F. Kennedy. 'Lyndon Johnson, de opvolger van Kennedy, ging er toch wel vanuit dat er een verband zou zijn met de moord op Dinh Diem, die kort voor Kennedy werd vermoord.' Volgens Krijger besloot Kennedy na de moord op Dinh Diem om de militairen terug te trekken uit Vietnam, terwijl Johnson na de moord op Kennedy juist besloot om de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam te intensiveren.

Lees ook: JFK-files onthullen laatste feiten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen