Internationaal28 okt '17 11:09Aangepast op 28 okt '17 18:18

Puigdemont roept op tot 'democratisch verzet'

Auteur: BNR Webredactie

In een toespraak roept de Catalaanse ex-premier Puigdemont vanmiddag op tot een 'democratisch verzet' tegen de overname van de macht door de centrale Spaanse regering, die in Madrid huist.

De Catalaanse ex-premier Puigdemont tijdens zijn speech vandaag.
De Catalaanse ex-premier Puigdemont tijdens zijn speech vandaag. (Foto ANP)

Vanmorgen werd de 130e president van Catalonië met een verklaring in de Spaanse staatscourant officieel uit zijn ambt gezet. Daarbij zijn ook alle leden van zijn naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona officieel afgezet.

Madrid: 'Neem deel aan verkiezingen'

De Spaanse centrale regering zegt deelname van de afgezette ex-premier Puigdemont aan de aanstaande verkiezingen op 21 december te verwelkomen. Die riep de regering uit na het afzetten van de Catalaanse overheid gisteren. Een woordvoerder van Madrid liet weten dat Puigdemont zo zijn 'democratische verzet' kan uitoefenen.

Afzetting vanwege artikel 155

De afzetting gebeurt op basis van artikel 155 in de Spaanse grondwet, waarvoor parlement en senaat hun toestemming hebben verleend. De Spaanse premier Rajoy kondigde gisteren nieuwe verkiezingen aan voor Catalonië. Die worden op 21 december gehouden. Op 5 december mogen de politieke partijen hun verkiezingscampagne beginnen, staat in het staatsblad.

Lees ook: Rajoy ontbindt Catalaans parlement

Naast de Catalaanse politieke bestuurders zijn de twee leiders van de politie uit hun functie gezet, Pere Soler en Josep Trapero. Soler heeft daaraan al gevolg gegeven. Hij publiceerde een afscheidsbrief aan zijn medewerkers en verdween.

De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria is belast met de afhandeling van de lopende dagelijkse zaken. Formeel bezet ze de post van Oriol Junqueras, de vicepresident van Catalonië.

De politie van Catalonië heeft haar mensen opgeroepen neutraal gedrag te vertonen en geen kant te kiezen in het conflict dat de regio heeft met het centrale gezag in Madrid. Dat deed de leiding van de politie in een interne memo aan het personeel.

Vanmorgen was het in Barcelona rustig. Gisteravond waren ultrarechtse tegenstanders van onafhankelijkheid in de Catalaanse hoofdstad op straat actief.

Volg de ontwikkelingen in Barcelona via onze verslaggever Hugo Reitsma die ter plaatse is:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen