Internationaal30 okt '17 00:30Aangepast op 30 okt '17 06:22

Wil de echte Catalaan nu opstaan?

Auteur: BNR Webredactie

Barcelona was in verhoogde staat van verwarring dit weekend. Vrijdag riep het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uit. Diezelfde dag nog reageerde Madrid door de autonomie van de regio in te trekken. Welke van de twee is waar? Ofwel: in welk land wonen we nu?

Zondag gingen circa driehonderdduizend mensen in Barcelona de straat op om hun steun uit te spreken voor de Spaanse eenheid. Actievoerders trokken door het centrum van de Catalaanse regionale hoofdstad en scandeerden onder meer 'Viva España' en 'ik ben Spaans'. De separatisten hebben het voortdurend over 'wij Catalanen', maar de 'unionisten' noemen zichzelf net zo goed ware Catalanen. En zo blijft volgens verslaggever Hugo Reitsma de onduidelijkheid voortduren. 'Geharnaste voor- en tegenstanders zijn makkelijk te vinden dit weekend, in Barcelona.'

Twee dagen nadat de Spaanse premier verkiezingen in Catalonië aankondigde, wijst de eerste peiling uit dat een nipte meerderheid van de Catalanen niet op onafhankelijkheid zit te wachten. Zouden er nu verkiezingen worden gehouden, dan raken de naar afscheiding strevende partijen hun meerderheid in het parlement in Barcelona net kwijt. Premier Mariano Rajoy heeft de verkiezingen in Catalonië vastgesteld op 21 december.

Eerste peiling

De eerste peiling onder de kiezers, vorige week gehouden, wijst uit dat voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid elkaar aardig in evenwicht houden. Dat betekent volgens de peilers dat er een spannende verkiezingscampagne op komst is. De politieke partijen die voorstander van afscheiding van Spanje zijn, pakken 42,5 procent van de stemmen, de tegenstanders staan op 43,3 procent.

In een toespraak riep de Catalaanse ex-premier Puigdemont gistermiddag op tot een 'democratisch verzet' tegen de overname van de macht door de centrale Spaanse regering in Madrid. Eerder op de dag werd hij met een verklaring in de Spaanse staatscourant officieel uit zijn ambt gezet. Ook alle leden van zijn naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona werden officieel afgezet.

Madrid: 'Neem deel aan verkiezingen'

De Spaanse centrale regering zegt deelname van de afgezette ex-premier Puigdemont aan de aanstaande verkiezingen op 21 december te verwelkomen. Die riep de regering uit na het afzetten van de Catalaanse overheid gisteren. Een woordvoerder van Madrid liet weten dat Puigdemont zo zijn 'democratische verzet' kan uitoefenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen