Internationaal29 okt '17 23:06Aangepast op 30 okt '17 07:43

Toenemende spanning rond Rusland-rel VS

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen laat mogelijk vandaag al een eerste arrestatie uitvoeren. Dat uitgelekte nieuws heeft het hele weekend tot verhitte speculaties geleid, én natuurlijk tot verhitte tweets van president Donald Trump.

Het standbeeld van voormalig 'Chief Justice' John Marshall, voor het U.S. District Court in Washington DC.
Het standbeeld van voormalig 'Chief Justice' John Marshall, voor het U.S. District Court in Washington DC. (Alex Wong/Getty Images/AFP)

Een ‘grand jury’ - een onderzoeksjury - heeft kennelijk genoeg bewijs gekregen van speciale aanklager Robert Mueller om te concluderen dat minstens een van de figuren in het Rusland-schandaal in staat van beschuldiging gesteld kan worden. Dat betekent: gearresteerd en in de handboeien geslagen en voorgeleid aan een rechter, met alle pijnlijke videobeelden en mugshot-foto’s van dien.

Lees ook: 'Eerste aanklachten in Ruslandonderzoek'

Campagnebaas

Bevestigd is er nog niets, maar verschillende namen worden al genoemd, allemaal uit de omgeving van Trump. Meest voor de hand liggende is zijn voormalige campagnebaas Paul Manafort, bij wie deze zomer al huiszoeking werd gedaan. Ook Trumps voormalige, zeer kortstondige, nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn staat op de tiplijstjes. Een advocaat van Trump en andere adviseurs worden ook speculatief genoemd, inclusief zijn oudste zoon, Donald Jr., en zijn schoonzoon Jared Kushner.

Verhitte tweets

Trump zelf schreeuwde dit weekend in karakteristiek verhitte tweets van de daken dat er geen spatje bewijs is voor enige Russische betrokkenheid bij zijn verkiezingszege.  Trump en zo’n beetje het hele rechtse mediaspectrum in de VS zijn in de tegenaanval, met de beschuldiging dat juist zijn tegenstander van vorig jaar, Hillary Clinton, en de Democraten hebben samengespannen met Rusland.

Onderdeel van de speculaties en commentaren over de aanstaande arrestatie was dit weekend ook: de kans dat Trump speciale aanklager Mueller gaat ontslaan, en wat dat ontslag dan zou betekenen voor Amerika als rechtsstaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen