Internationaal31 okt '17 07:10

Manafort ontkent beschuldigingen Russische inmenging

Auteurs: BNR Webredactie en Reinout van Wagtendonk

De voormalige campagnebaas van de Amerikaanse president Trump, Paul Manafort, heeft gisteravond voor een rechtbank in Washington de beschuldigingen aan zijn adres ontkent.

De speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen van vorig jaar, Robert Mueller, heeft Manafort en twee andere personen aangeklaagd. Volgens het Witte Huis hebben de beschuldigingen sowieso niets met Trump te maken.

Manafort kreeg gisteravond huisarrest opgelegd. Hij wordt onder andere beschuldigd van witwasoperaties, belastingfraude en het afleggen van valse verklaringen, maar allemaal gepleegd vóórdat hij vorig jaar enkele maanden campagneleider van Trump was. Manafort’s advocaat, Kevin Downing, die benadrukte dat gisteravond dat er geen bewijs is dat Manafort of de Trump campagne ook maar iets met de Russen te maken hebben.

Wisselgeld

Mueller doet onderzoek naar Russisch gerommel in de Amerikaanse verkiezingen. De sleutelvraag daarbij is of er connecties waren, of er is samengespannen tussen de Trump campagne en Russische instanties. Maar Mueller kan alles wat hij in z’n onderzoek tegenkomt dat strafbaar is, aanpakken. En in dit soort onderzoeken wordt zo’n in staat van beschuldiging stelling en het dreigen met zware straffen soms gebruikt als wisselgeld om mensen over te halen om belastende verklaringen tegen anderen af te leggen.

Muellers vangnet

In dit stadium van de zaak zeggen Manafort en z’n advocaat, en ook het Witte Huis, dat er niets belastends is. Maar er zijn gisteren ook twee andere personen in het vangnet van Mueller terechtgekomen. Rick Gates, een naaste medewerker van Manafort, en George Papadopoulos. Hij was tijdens de campagne een buitenlandadviseur in de Trump-campagne en blijkt zich begin oktober wel al schuldig te hebben verklaard aan liegen tegen de FBI. Het is daarom nog lang niet mogelijk om te kunnen voorspellen waar, bij wie en met wat voor getuigenverklaringen en bewijs Mueller’s Rusland-onderzoek eventueel zal eindigen.

Vermoorde onschuld

De fractieleider van de Democraten in de Senaat is Chuck Schumer. Hij waarschuwde gisteravond tegen het eventueel ontslaan door Trump van Robert Mueller. Democraten in de oppositie zijn daar fel op, maar ook de nodige Republikeinen nemen Mueller vooralsnog in meer voorzichtige termen in bescherming. Zoals de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. Hij speelde een beetje de vermoorde onschuld en hij struikelde ook wat over z’n woorden, wat niet ongebruikelijk is wanneer Republikeinse top-politici openlijk iets over Trump moeten zeggen. Maar hij leek zich tóch uit te spreken tegen eventuele belemmering van de rechtsgang door de president.

Koren op Trumps molen

De Manafort affaire heeft gisteren trouwens ook een slachtoffer geëist aan de kant van de Democraten. Tony Podesta is een invloedrijke lobbyist in Washington. Hij zat in hetzelfde dubieuze circuit als Manafort geld te verdienen aan de pro-Russische president van Oekraïne, Yanukovych. Tony Podesta is hierom gisteren opgestapt bij zijn dure PR- en lobbyfirma. Tony is de broer van John Podesta, die vorig jaar de campagneleider was van Hillary Clinton. Dat is koren op de molen van Trump en zijn supporters in de rechtse media, die zeggen dat dit het échte Rusland-schandaal is.

Gerelateerde artikelen