Internationaal2 nov '17 11:12

Rechter dreigt Puigdemont met arrestatiebevel

Auteur: BNR Webredactie

De president van de hoogste rechtbank in Spanje heeft de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont gedreigd met een arrestatiebevel als hij niet komt opdagen voor verhoor.

De rechtbankpresident, Carlos Lesmes, noemt het 'normaal' dat een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd als Puigdemont zich niet meldt voor verhoor. De afgezette Catalaanse leider is samen met vier andere kabinetsleden niet komen opdagen in Madrid, waar ze zich om 9 uur vanochtend moesten melden voor verhoor. Andere leden van het Catalaanse kabinet zijn wel verschenen.

De Belgische advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, zegt dat zijn cliënt wil 'meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten' als die daar om vragen. 'Het klimaat is niet goed, het is beter om afstand te houden', zegt Bekaert.

Een internationaal arrestatievel kan Puigdemont aanvechten, zegt hoogleraar Internationaal Strafrecht Geert-Jan Knoops. 'Want de vraag is natuurlijk: voor welk mogelijk delict zal Spanje dat uitvaardigen? Het is de vraag of je voor het niet verschijnen voor een verhoor kunt worden overgeleverd volgens de nieuwe regelgeving binnen Europa.'

Ook vraagt Knoops zich af waar Spanje de Catalaanse leider voor zal kunnen aanklagen. 'Het uitroepen van de onafhankelijkheid als zodanig kan misschien in Spanje worden gekwalificeerd als een inbreuk op de staatsveiligheid, maar de vraag is of dat ook door de Belgische rechter, waar hij zich toe kan wenden, zal worden gezien.'

Gerelateerde artikelen