Internationaal13 nov '17 08:38Aangepast op 13 nov '17 14:15

Trump: 'geweldige relatie met Duterte'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Donald Trump zegt een 'geweldige relatie' te hebben met zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte. Trump kwam met zijn opmerking vlak voordat de twee elkaar ontmoetten tijdens de top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) die maandag begint.

Trump heft het glas met Duterte
Trump heft het glas met Duterte (AFP)

Volgens het Witte Huis hebben Trump en Duterte elkaar kort gesproken over de mensenrechtensituatie in verband met de oorlog tegen drugs in de Filipijnen. Ook spraken ze over Islamitische Staat en handel. Mensenrechtengroepen hadden bij Trump aangedrongen zich hard op te stellen tegenover Duterte vanwege diens bloedige oorlog tegen drugs, waarbij al duizenden mensen zijn gedood. In mei prees Trump Duterte telefonisch voor 'het geweldige werk' dat hij deed om de drugshandel tegen te gaan.

'Het is voor Trump een beetje een merkwaardige situatie, omdat hij aan de ene kant houdt van krachtige leiders. Poetin heeft hij in het verleden altijd bewierookt en over Duterte heeft hij ook altijd positieve dingen gezegd', zegt Amerika-deskundige Koen Petersen. Anderzijds is het keiharde beleid van Duterte niet populair onder de Amerikanen. 'Trump moet een beetje laveren tussen aan de ene kant toch wel dat imago van sterke man, Macher en equal partner van die grote krachtpatsers uit het buitenland handhaven, en tegelijkertijd wel subtiel genoeg zijn om zaken te doen. In het eerste is hij natuurlijk beter geweest dan in het tweede.'

Manilla is de laatste bestemming op de Azië-reis van Trump. Hij bezocht ook Japan, Zuid-Korea en China. Hij gaat dinsdag terug naar de VS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen