Internationaal19 nov '17 13:58Aangepast op 20 nov '17 13:16

Mugabe weigert op te stappen

Auteur: BNR Webredactie

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zondag in een toespraak laten weten dat hij aanblijft in zijn huidige functie. Daarmee verrast de 93-jarige president vriend en vijand, nadat regeringspartij ZANU-PF hem zondagmiddag nog afzette als partijleider.

Mugabe trotseerde met zijn aankondiging de zeer forse druk om af te treden. Hij wil blijven regeren tot na het partijcongres van ZANU-PF, dat volgende maand plaatsvindt, meldde hij in een toespraak op nationale televisie. Eerder op de dag had hij een ultimatum gekregen om binnen 24 uur af te treden.

De functie van partijleider wordt volgens bronnen binnen de partij overgenomen door voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa. Leden van het centrale comité van de partij kwamen vandaag bijeen om zich te beraden op de positie van Mugabe. 'Hij is eruit gezet', zei een bron binnen de partij. 'Mnangagwa is onze nieuwe leider.' Drie andere gedelegeerden bevestigden het ontslag van Mugabe. Ook presidentsvrouw Grace is volgens een ingewijde uit de regeringspartij gezet.

Ingrijpen leger

De 93-jarige Mugabe is formeel nog president, al is zijn machtsbasis feitelijk afgebrokkeld. Het leger plaatste hem eerder onder huisarrest en inmiddels heeft zijn eigen partij hem in de ban gedaan. Vele duizenden mensen gingen zaterdag in hoofdstad Harare de straat op om het naderende einde van zijn bewind te vieren. Mugabe ontsloeg Mnangagwa eerder deze maand als vicepresident. Daarop greep afgelopen week het leger in. De president zou zondag weer een gesprek hebben met de legerleiding, waarin hij opnieuw onder druk zou worden gezet om op te stappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen