Internationaal20 nov '17 06:58Aangepast op 20 nov '17 11:52

Coalitieonderhandelingen Duitsland mislukt

Auteur: BNR Webredactie

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Duitsland zijn afgebroken. De liberale FDP heeft de gesprekken over een zogenoemde Jamaica-coalitie beëindigd.

FDP-leider Christian Lindner
FDP-leider Christian Lindner (EPA)

Volgens Christian Lindner van de FDP zijn de vier partijen er na vier weken onderhandelen niet in geslaagd een vertrouwensbasis te bereiken of een gemeenschappelijk idee over de modernisering van het land te vinden. 'Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren', zei hij. Vrijdag was Lindner juist nog heel optimistisch.

De gesprekken liepen naar verluidt stuk op het thema migratie. De Groenen willen een ruimhartiger beleid dan de andere partijen. De verschillen met de Groenen zijn te groot voor de liberalen, liet Lindner weten. Het besluit van de FDP kreeg kritiek van de Groenen, die vinden dat de liberalen hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Wat nu?

Vanwege de kleuren van de onderhandelende partijen, zwart, geel en groen, werd gesproken van de 'Jamaica-coalitie'. Het mislukken van de onderhandelingen zet bondskanselier Angela Merkel van de CDU onder druk. Ze kan eventueel een minderheidsregering vormen met de FDP of de Groenen, of een coalitie vormen met de sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz, al herhaalde Schulz zondag nog dat de SPD niet wil gaan regeren. Een andere optie is het opnieuw uitschrijven van verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen