Internationaal17 nov '17 10:50

‘Capo dei capi’ Salvatore Toto Riina overleden

Auteur: Jolijn Mes

Salvatore 'Toto' Riina, één van de machtigste en meest gevreesde bazen uit de geschiedenis van de maffia, is overleden. Een dag na zijn 87ste verjaardag overleed de maffiabaas aan kanker in een gevangenis in Parma.

Salvatore 'Toto' Riina
Salvatore 'Toto' Riina (AFP)

Het voormalig kopstuk van de Cosa Nostra, zoals de Siciliaanse maffia ook wel heet, was het brein achter de aanslagen op de onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borselino. Ook zat Riina achter een serie bomaanslagen in Rome, Milaan en Florence in 1993 waarbij tien mensen om het leven kwamen.

Het beest

Vanwege zijn gewelddadige aard werd hij ‘het beest’ genoemd. Toen hij in de jaren ’70 één van de Capi werd, heeft hij onmiddellijk een schrikbewind teweeg gebracht, zegt oud Italië-correspondent Cecile Landman: ‘Er was sprake van een aantal maffiaoorlogen waarin hij eigenlijk allemaal andere Capi liet doden om zodoende aan de alleenheerschappij te komen.’ Volgens Landmanis Riina verantwoordelijk voor duizenden doden.

Bloedbadenstrategie

Door die bloedbadenstrategie werd door de autoriteiten hard ingegrepen. Op die manier is Riina eigenlijk verantwoordelijk geweest voor de teloorgang van de Cosa Nostra, volgens sommige journalisten. Landman: ‘Cosa Nostra is als gevolg ervan voor een groot deel in de bak beland. Dus ook Toto Riina. Dat betekent dus wel degelijk dat de macht van die organisatie echt wel een stuk kleiner is geworden.’

Riina zat vast sinds 1993. Hij werd tot 26 keer levenslang veroordeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen