Internationaal20 nov '17 14:16Aangepast op 21 nov '17 10:22

Argentijnse onderzeeër nog niet gevonden

Auteur: Jochem Timmerman

Een Argentijnse onderzeeër met 44 opvarenden dat woensdag voor de kust van Patagonië van de radar verdwenen, is nog altijd niet teruggekeerd. Het schip had eigenlijk zondag terug moeten keren naar thuisbasis Plata del Mar.

De ARA San Juan was onderweg vanuit het meest zuidelijke deel van het land naar marinebasis Plata del Mar ten zuidoosten van Buenos Aires. Mogelijk is er sprake van een stroomstoring aan boord van het schip, waardoor de bemanning niet meer in staat is te communiceren. Jaime Karremans, hoofdredacteur van marineschepen.nl, laat weten dat hij in dat geval niet gerust is op een goede afloop.

Financiële problemen:

Volgens Karremans heeft de Argentijnse marine te kampen met financiële problemen. 'Dat draagt niet bij aan het beeld dat de apparatuur heel goed is.' Daarnaast heeft het personeel, als gevolg van de financiële problemen, volgens hem niet genoeg tijd gehad om te oefenen met dergelijke noodsituaties.

Karremans stelt dat onderzeeërs normaal gesproken ongeveer zeven dagen onder water kunnen blijven, ook zonder stroom. Als er sprake is van een andere oorzaak voor het uitblijven van contact, is de overlevingsduur korter. Inmiddels zijn Chili, Uruguay, Peru, Brazilië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te hulp geschoten in de zoektocht door schepen en vliegtuigen naar Argentinië te sturen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen