'IS nog niet verslagen'
De Tweede Kamer moet instemmen met verlenging van de militaire missies in Mali en Irak, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer vertelde de aanwezige Kamerleden dat dit noodzakelijk is omdat de strijd tegen IS nog altijd gaande is.
De coalitie is al voor verlenging van beide missies weet politiek verslaggever Jaap Jansen. 'Naar verwachting zijn oppositiepartijen als GroenLinks en de PvdA ook voor, dus is de verlenging geen probleem.' Toch kwam commandant der Strijdkrachten naar de Tweede Kamer om de Kamerleden op de hoogte te brengen en ze te doordringen van het belang van verlening van de missies.
Cruciale fase
Volgens Bauer breekt er komend jaar een nieuwe fase aan in de strijd tegen IS in Irak. 'ISIS is niet verslagen', benadrukt Bauer. Volgens hem heeft de organisatie al vaak aangetoond dat ze zich kunnen aanpassen en ze zullen dat nu ook doen. 'Ze zullen vooral over gaan op asymmetrische oorlogsvoering en guerrilla tactieken.' Nederland is daar actief om onder andere de Peshmerga te trainen. 'Daarnaast zal er vanaf januari 2018 opnieuw vier F16's voor twaalf maanden ingezet gaan worden.'
Missie Mali
De Nederlandse militairen in Mali werken daar onder het mandaat van de Verenigde Naties en zijn vooral bezig met het verzamelen van inlichtingen vertelt Jaap Jansen. Twee militairen kwamen daar om door gebrekkige munitie, volgens Bauer is dat inmiddels onder controle. 'De munitie waar twijfel over is, wordt vernietigd', zegt de commandant der Strijdkrachten. Daarnaast is onderzocht hoe de munitie beter opgeslagen kan worden. Er waren ook problemen met het vervoer van gewonden in Mali. De Verenigde Naties heeft daarom toegezegd dat er een helikopter verbinding komt om zwaargewonden snel te kunnen verplaatsen.
De Tweede Kamer moet op basis van deze informatie gaan beslissen of de missies verlengt worden.