Internationaal28 nov '17 17:39

Catalanen maken pas op de plaats

Auteur: Jan Ad Adolfsen

Een maand na het uitroepen van de onafhankelijkheid lijken prominente Catalaanse separatisten die gevangen zitten, zich toch neer te leggen bij het gezag in Madrid. In een verzoek om vrijlating aan de rechter zweren ze trouw aan de Spaanse grondwet, vertelt correspondent Lex Rietman.

De afgezette vice-premier van Catalonië, Oriol Junqueras, heeft in een brief gezegd dat hij zich neerlegt bij de opschorting van het zelfbestuur en de toepassing van artikel 155 van de Spaanse Grondwet. Dat is het artikel waarmee Madrid de opstandige regio weer onder controle kon krijgen. Dat doet hij uit noodzaak, zegt Rietman: 'Hij wil graag campagne voeren, want de verkiezingen van 21 december staan voor de deur'.

Grotere steun nodig

In de brief staat ook expliciet dat de afgezette politici van de Catalaanse regioregering niet afzien van hun politieke overtuigingen, dus het is volgens Rietman voorbarig om te zeggen dat de strijd nu gestreden is. De ex-ministers hebben de conclusie getrokken dat ze nog een veel grotere steun van de bevolking nodig hebben: 'We moeten streven naar een situatie waarin we een dialoog kunnen afdwingen. Op dit moment zijn daar geen voorwaarden voor'.

Campagne

De kans is groot dat de politici op korte termijn vrijkomen, denkt Rietman: 'De zaak lig nu bij een andere rechter, die meer oog heeft voor de rechten van de verdachten. Een tweede argument is dat de verkiezingen dus voor de deur staan. Volgende week woensdag begint de campagne. En een campagne met de kandidaten van de grootste partij van Catalonië in de gevangenis, dat staat toch een beetje vreemd.'

Gerelateerde artikelen