Internationaal4 dec '17 07:11Aangepast op 4 dec '17 16:14

Nederland even in wachtkamer bij Europese stoelendans

Auteur: BNR Webredactie

Wordt het een Portugees, een Slowaak, een Luxemburger of misschien toch een Let? De eurogroep kiest vandaag een nieuwe voorzitter. En dat betekent dat het afscheid van Jeroen Dijsselbloem nu wel heel dichtbij komt.

(EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Dijsselbloems termijn kende een 'vliegende start', met onder meer een crisis in Cyprus. Daarnaast moest de voormalig PvdA-minister van Financiën stevig aan de bak toen ook Griekenland op instorten stond. Tegelijkertijd kreeg hij veel kritiek van Zuid-Europese landen na zijn roemruchte uitspraak: 'Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw hulp vragen'. Hoe het ook zij: na het vertrek van een Nederlander op een zo prominente Europese positie zal ons land even achteraan de rij moeten aansluiten, verwacht Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING.

Lees ook: : Portugees favoriet voor opvolging Dijsselbloem

Al weet je nooit hoe een koe een haas vangt, erkent Brzeski. De opvolger van Dijsselbloem zal in ieder geval opereren in een turbulente Europese ambiance, met talloze wisselingen van de wacht in het verschiet. Zoals bij de ECB, waar de Italiaan Mario Draghi zich volgens sommigen wel heel vriendelijk opstelde tegenover Zuid-Europese lidstaten. Tijd voor een nuchtere Hollander op die post? Kleine kans, denkt Brzeski. Hooguit komt Nederland voor die functie in aanmerking als na een aantal rondes wordt teruggegrepen op een compromiskandidaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen