Internationaal7 dec '17 06:22Aangepast op 7 dec '17 07:22

Trump: 'erkenning Jeruzalem goed voor vrede'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president heeft zijn voornemen om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen doorgezet. Hij krijgt er veel kritiek op, maar zegt zelf dat zijn stap goed is voor het vredesproces.

(Foto EPA)

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem, dat nu wordt bezet door Israël, als hun hoofdstad. Door de stad nu als hoofdstad van Israël te erkennen, gooit Trump olie op het vuur, vinden critici.

Vredesproces

In zijn toespraak sprak Trump van 'een veel te late stap' om het vredesproces te bevorderen. Ook verklaarde hij te willen breken met de politiek van zijn voorgangers, die niet tot een oplossing voor het conflict heeft geleid. Trump zei dat de VS 'sterk betrokken' blijven bij het helpen om tot een vredesovereenkomst te komen tussen Israël en de Palestijnen. Hij staat ook nog steeds achter de zogenoemde tweestatenoplossing met een aparte Joodse en Palestijnse staat. Trump riep politieke en religieuze leiders in de regio op zich nu voluit in te zetten voor een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Ambassade verhuizen

Ook worden de eerste stappen gezet om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De VS zullen dan het enige land zijn met een ambassade in die stad. Trump noemt dat 'een teken van vrede'. Vicepresident Mike Pence vliegt de komende dagen naar de regio om het besluit van zijn baas toe te lichten.

Reacties

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het Amerikaanse besluit 'een mijlpaal' en zegt dat elk vredesverdrag met de Palestijnen de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël moet inhouden. Hij roept andere landen op het Amerikaanse voorbeeld te volgen en ook de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zegt dat er geen andere methode is om vrede te bereiken dan de erkenning van twee staten: de Palestijnse en de Israëlische. De status van Jeruzalem zou op geen andere manier moeten worden opgelost dan tijdens directe besprekingen tussen de betrokken partijen. Eenzijdige verklaringen zoals nu door president Trump brengen volgens Guterres het vredesinitiatief alleen maar in gevaar.

Trump was dinsdag door diverse Arabische leiders gewaarschuwd dat de erkenning schadelijk kan zijn voor het vredesproces en voor de vrede en stabiliteit in de regio. Het Amerikaanse Congres besloot al in 1995 met een grote meerderheid om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat werd telkens per halfjaar uitgesteld.

Drie dagen van woede

Op enkele vlagverbrandingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever is het vrij rustig gebleven, zegt Jan Franke, correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden. 'Er is wat gedemonstreerd in de oude stad van Jeruzalem, maar het heeft nog niet geleid tot echte massale protesten.'

Toch kan de onrust nog komen, legt Franke uit. De Palestijnen hebben opgeroepen tot 'drie dagen van woede'. 'Ik heb gesproken met Palestijnen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever daar vlakbij. Zij zeggen: blijf hier de komende dagen maar weg. Er wordt gestaakt, de scholen blijven dicht en ze gaan niet werken. Ik verwacht dat morgen een spannende dag wordt. Dan zijn de moslims vrij en na het vrijdagmiddaggebed zal er massaal gedemonstreerd worden.'

'Grote prijs' is weggegeven

Han ten Broeke, Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder van de VVD, zegt dat het besluit van Trump onverstandig is. 'Je mag dit verwachten als een resultaat ná vredesonderhandelingen. Hetzelfde geldt ook voor de Palestijnse staat. Als je dit soort 'grote prijzen' nu al weggeeft, dan is de stimulans voor Israël om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten verdwenen. Wie in Jeruzalem rondloopt en rondkijkt kan de-facto niet anders constateren dat het de hoofdstad van Israël is. Maar de internationale diplomatieke erkenning ervan is van grote waarde en zou moeten voortvloeien uit onderhandelingen.'

Die vredesonderhandelingen liggen nu waarschijnlijk volledig stil. Terwijl de huidige administratie in Washington juist een impuls leek te gaan geven aan de vredesonderhandelingen, zegt Ten Broeke. 'De schoonzoon van Trump en een advocaat van Trump waren de afgelopen maand juist druk bezig om dat proces weer op gang te brengen. Met instemming van een belangrijk deel van de Arabische Wereld. Nu is het afwachten hoe zij reageren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen