Internationaal4 dec '17 17:07Aangepast op 4 dec '17 17:35

Centeno inderdaad nieuwe voorzitter

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Portugees Mario Centeno wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. De vijftigjarige minister van Financiën volgt in januari Jeroen Dijsselbloem op.

(EPA)

Dijsselbloem maakte de uitslag bekend na een stemming van de negentien eurolanden. Dijsselbloem verklapte de uitslag vanmiddag echter al. Centeno is opgeleid op de Harvard-universiteit en is de architect van het economische beleid van de linkse Portugese regering, sinds eind 2015.

Ronaldo van de Eurogroep

De Duitse oud-minister Wolfgang Schäuble noemde hem 'de Ronaldo van de Eurogroep'. Onder Centeno's leiding vergaat het Portugal economisch steeds beter. Er waren vier kandidaten voor de prestigieuze functie. Na de eerste stemronde trok de Letse Dana Reizniece-Ozola (36) zich terug, na de tweede de Slowaak Peter Kazimir (49). Uiteindelijk won Centeno het van de Luxemburger Pierre Gramegna (59).

'Wederom een sociaaldemocraat die de Eurogroep mag gaan voorzitten', constateert Europa-verslaggever Jesse Pinster. 'Je kan je voorstellen dat deze minister uit Portugal wellicht iets meer aandacht zal hebben voor de zorgen die er in Zuid-Europa zijn. Portugal is een interessante casus, omdat zij ook noodsteun hebben gekregen uit Brussel. De regering die er nu zit, heeft veel bezuinigingen weer teruggedraaid. Dat ten koste van andere investeringen, maar het gaat nu heel goed met de Portugese economie. De uitverkiezing lijkt een beloning voor hoe goed Portugal zich heeft ontworsteld aan de eurocrisis, waar andere landen daar meer moeite mee hebben.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen