Internationaal6 dec '17 13:37

ChristenUnie volgt Trump: 'Nederlandse ambassade naar Jeruzalem'

Auteur: Jaap Jansen

Regeringspartij ChristenUnie wil dat Nederland zijn ambassade in Israël verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. De partij volgt daarmee de Amerikaanse president Donald Trump, die naar verwachting vandaag in een toespraak zal aankondigen dat de Verenigde Staten dat ook gaan doen.

( ANP BART MAAT)

'Feitelijk is Jeruzalem al de hoofdstad', zegt ChristenUnie Tweede-Kamerlid Joël Voordewind. 'Daar is de regering gevestigd en het parlement. Het is bizar dat ik bij een bezoek aan Israël de Nederlandse ambassadeur moet spreken in Tel Aviv. In Tel Aviv zijn geen zaken te doen, alles gebeurt in Jeruzalem. We moeten stoppen met die schijnvertoning.' De ChristenUnie is altijd voorstander geweest van het terugplaatsen van de ambassade naar 'bij voorkeur West-Jeruzalem'. Daar verandert niets aan nu de partij deel uitmaakt van het kabinet-Rutte III.

Tweestatenoplossing

In het regeerakkoord staat dat Nederland voorstander is van een 'tweestatenoplossing', waarbij Israël en de Palestijnen in vrede met elkaar leven. De internationale gemeenschap ziet de status van Jeruzalem als uitkomst van het proces daarnaartoe. Nu ambassades verplaatsen naar Jeruzalem is volgens de Palestijnen de 'doodskus' voor dat proces, want zij zien Jeruzalem óók als hoofdstad van hun toekomstige staat. Saoedi-Arabië noemt het plan van Trump 'een flagrante provocatie'.

Paus Franciscus roept op tot 'het respecteren van de status quo'. Volgens Voordewind moeten de Palestijnen beseffen dat verplaatsen van de ambassades naar Jeruzalem de tweestatenoplossing niet in de weg hoeft te staan. Die verplaatsing zal uiteindelijk toch gebeuren, meent hij. Voordewinds coalitiepartners VVD, CDA en D66 zijn tegen verplaatsing van de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem. In de Tweede Kamer zijn behalve de ChristenUnie alleen PVV, SGP en Forum voor Democratie voorstander. Voordewind hoopt dat de stap van Trump zorgt voor een stroomversnelling 'waardoor die kleine minderheid een grote meerderheid wordt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen