Internationaal6 dec '17 15:06

De problemen aan de Noord-Ierse grens

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk willen nog niet vlotten. Probleempunt: de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, na de Brexit ook de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Arlene Foster van de Northern Ireland's Democratic Unionist Party (DUP).
Arlene Foster van de Northern Ireland's Democratic Unionist Party (DUP). (EPA)

'Het is historisch gezien ongeëvenaard', vertelt Benjamin Livestro over de huidige ontwikkelingen. Hij was campagnemedewerker van de Conservative Party, de partij van May. 'Er zitten allerlei praktische problemen aan die grens. Om er maar één te noemen: er gaan stroomkabels van Ierland naar Noord-Ierland. Die kan je niet zomaar doorknippen, maar er zijn legio van dit soort voorbeelden te noemen', zegt Livestro. 'Die maken dat je die grens niet zomaar potdicht kan gooien. Daar gaat het conflict over, wat gebeurt er met die grens', vervolgt hij.

Angst voor geweld

De angst voor terugkerend geweld in Noord-Ierland, dat onder veel mensen leeft, is volgens Livestro reëel. 'Bij het no deal-scenario is dat het meest logische scenario, dat de grens dan ineens potdicht zit. Dat is ook de reden waarom dit zo'n groot issue is. Het is ook de reden waardoor Ierland de machtsverhouding volledig heeft om weten te draaien. Het Verenigd Koninkrijk was altijd de machtige partij in onderhandelingen met Ierland, dat is nu compleet andersom. Ierland is de Europese Unie, weet zich volledig gedekt door de andere landen. Het Verenigd Koninkrijk staat er alleen voor. Die spanningen zullen absoluut op komen borrelen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen