Internationaal8 dec '17 11:03

Akkoord scheidingsvoorwaarden Brexit

Auteur: Wesley Schouwenaars

De eerste fase van de Brexit-onderhandelingen zit erop. Er is 'voldoende vooruitgang geboekt' over hoe de scheiding er precies uit moet gaan zien, zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vanochtend in een persconferentie.

Theresa May en Donald Tusk
Theresa May en Donald Tusk (Foto AFP)

Het akkoord maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie, verklaarde Juncker in Brussel. Welke voorwaarden er precies zijn afgesproken is nog niet duidelijk, vertelt Europaverslaggever Jesse Pinster.

May vloog vanochtend naar Brussel na uren onderhandelen met de Noord-Ieren over een belangrijk obstakel: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Volgens partijleider Foster van de Noord-Ierse Unionisten is daarover ook een deal bereikt. Andere obstakels zijn het geld dat de Britten aan de EU verschuldigd zijn en de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen.

Minister Zijlstra: 'heel tevreden'

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken is 'heel tevreden' over de Brexitdeal. Volgens hem blijkt uit het akkoord dat Groot Brittannië op 'een hele nette manier afscheid wil nemen van de EU.' Volgens Zijlstra is dat belangrijk, omdat nu kan worden gesproken over de toekomst. 'Dit is goed nieuws voor Nederland.' De minister wil een ‘zo breed mogelijk handelsakkoord’ met de Britten sluiten.

Het akkoord van de principes

Deze tekst is vooral een akkoord over principes, zegt correspondent Lia van Bekhoven vanuit Londen. 'De uitwerking gaat veel lastiger worden. Dat komt in de tweede onderhandelingsfase over de toekomst van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Die gaat moeilijker, pijnlijker en langduriger worden dan de vorige periode, die over het verleden ging. Je komt overal tegen dat het Verenigd Koninkrijk de Europese regels en afspraken zal volgen. Dat is een heerlijke elastische term waarmee je alle kanten uit kunt.'

'Brextremisten' niet blij

Er mag dan een overeenkomst zijn, voor Theresa May kan de inhoud ervan als een verlies gezien worden, legt Van Bekhoven uit. 'Het is niet mogelijk geweest voor Theresa May om alle fracties in haar partij tevreden te stellen. Ik denk dat de 'Brextremisten' - zoals Boris Johnson - niet blij zijn met de tekst zoals die nu op tafel ligt en waar May akkoord mee is gegaan.'

De hardliners onder de Brexit-voorstanders geloven dat het Verenigd Koninkrijk alleen door álle banden los te laten met de Europese Unie, vrijhandelsverdragen met andere landen kan sluiten. Die verdragen zijn nodig om te compenseren voor het verlies van de Europese markt.

De positie van May hangt al maanden aan een zijden draadje. Volgens Van Bekhoven heeft ze tot nu toe alles voor zich uit geschoven. 'Ze heeft nooit kleur durven bekennen. Geloof het of niet, er is nog steeds geen akkoord in haar kabinet over wat voor Brexit de Britten nu eindelijk willen. Met andere woorden: anderhalf jaar geleden stemde de bevolking voor uittreding en sindsdien heeft de regering nog steeds niet geformuleerd wat die uittreding nou precies betekent.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen