Internationaal14 dec '17 06:45Aangepast op 14 dec '17 10:03

Brexitplan May krijgt flinke dreun

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het Britse parlement heeft premier Theresa May een flinke dreun bezorgd door in te stemmen met een aanpassing van haar plan voor de uittreding uit de Europese Unie. Dat besluit kan de Brexit nog ingewikkelder maken.

(Foto AFP)

Met 309 tegen 305 stemmen werd een amendement aangenomen waardoor May het parlement nu goedkeuring moet vragen voor elke definitieve overeenkomst met de EU. Dat was eerder niet zo. Een aantal parlementsleden uit de regeringspartij stemde met de oppositie mee om dit vetorecht af te dwingen.

Voorbereidingen gaan door

May kan de komende weken rekenen op meer verzet uit eigen kring. Haar woordvoerster liet weten dat de voorbereidingen op de Brexit evengoed gewoon doorgaan. 'We zijn teleurgesteld dat het parlement voor het amendement heeft gestemd ondanks de verregaande garanties die we hebben gegeven. Het verhindert ons niet verder te werken aan de statuten voor de dag van vertrek uit de EU.

Tegenstellingen groter

De onderhandelingen met Brussel gaan dus een stuk lastiger worden, zegt Arnold Bakker, oud-medewerker van Clingendael en Groot Brittannië-expert. 'Je moet nu dus vanuit Brussel ervan uit gaan dat je niet meer alleen praat met een regering die tot een akkoord moet komen, maar dat ook de achterban en de andere partijen nog steeds invloed kunnen uitoefenen op de onderhandelingen.' In feite weet de EU dus niet met wie er onderhandeld wordt, maar volgens Bakker weten we dat eigenlijk anderhalf jaar al niet meer. En nu is de splitsing tussen de voor- en tegenstanders van de Brexit en tussen de aanhangers van een zachte en die van een harde Brexit alleen maar versterkt.

DUP

May heeft eigenlijk geen meerderheid meer. Ze kon aan de macht blijven door het akkoord met de Noord-Ierse DUP, die haar steunt in het parlement. Bakker: 'En aangezien die DUP anderhalve week geleden al zei dat ze bepaalde dingen niet wilden, toen bleek ze al geen geloofwaardige onderhandelingspartner meer te zijn.'

Snel verdwijnen

De positie van May als partijleider kan volgens Bakker nu nog sterker onder druk komen te staan. 'Het zou mij ook niet verwonderen als zij toch snel zou verdwijnen, want ja, met haar als onderhandelingspartner kan je ook niet verder gaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen