Internationaal15 dec '17 07:37Aangepast op 15 dec '17 08:30

EU-leiders clashen om herverdeling vluchtelingen

Auteur: Wesley Schouwenaars

Europese regeringsleiders spraken gisteravond over de aanpak van illegale migratie. Dat leverde weinig op, want er werd vooral geruzied over het herverdelen van vluchtelingen.

(Foto ANP)

Geen toenadering, vooralsnog. Al voor de top had Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, het vuurtje opgestookt door te zeggen dat de herverdeling van vluchtelingen ineffectief is en Europa tot op het bot verdeeld is, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

'Het was heftig, omdat daar de verschillen van mening natuurlijk fors over zijn', reageert premier Rutte na de bijeenkomst gisteravond. 'Hoe verdeel je dat eerlijk? Mijn opvatting is dat dit alleen kan in de geest van solidariteit. Als je dat niet doet en je laat het allemaal bij een paar landen terecht komen, dan hebben we een probleem.'

Het oorspronkelijke plan was de herverdeling van 160 duizend vluchtelingen. Nu, twee jaar later, staat de teller op 31 duizend. Dat kun je, net als Tusk, inefficiënt noemen. En het is zeker dat het Europa heeft verdeeld, zegt Pinster. Tot grote irritatie van Angela Merkel en tot teleurstelling van Rutte. Toch blijft hij - zoals altijd - optimistisch. 'Volgens mij is dit best op te lossen.' Maar wat die oplossing is, mogen we nog niet weten. Die komt in juni 2018, luidt de belofte.

'Los eerst eigen belofte in'

Leo Lucassen is directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij zegt dat de oplossing begint van bij het inlossen van de zelf gemaakte beloftes. 'Laat Rutte dan beginnen met zijn eigen belofte. In 2015 hebben allerlei EU-lidstaten, waaronder Nederland, beloofd om vluchtelingen die in Italië en Griekenland vastzitten over te nemen. Nederland heeft gezegd er 6000 op te nemen, maar daar zijn er maar 2500 van opgenomen.'

'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen