Internationaal18 dec '17 17:04

Veiligheidsraad bespreekt Amerikaanse erkenning van Jeruzalem

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De VN-veiligheidsraad is vanavond bij elkaar om het te hebben over de situatie in Israël en Palestina. Ze gaan het ook hebben over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten.

VS-ambassadeur Nikki Haley (R).
VS-ambassadeur Nikki Haley (R). (AFP)

Egypte heeft namelijk een resolutie ingediend tegen het besluit van de Amerikanen. In de resolutie staat dat besluiten zoals Donald Trump die vorige week nam, niet genomen mogen worden. 'Dus moet Amerika het besluit volgens Egypte terugdraaien', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Daarmee is de status weer zoals die was.'

Resolutie wordt verworpen

De kans dat de resolutie wordt aangenomen is echter nihil, want Amerika gaat daar volgens Hammelburg voor liggen. 'Het ligt in de lijn der verwachting dat Amerika tegen de resolutie stemt en vasthoudt aan het standpunt. Als één van de vaste leden tegenstemt, en Amerika is zo'n vast lid, dan is zo'n resolutie automatisch verworpen', zegt Hammelburg.

Volgens Hammelburg is de resolutie dan ook vooral een statement van Egypte, om te laten zien dat ze het niet eens zijn met het besluit van de Amerikanen.

Gerelateerde artikelen