Internationaal19 dec '17 16:20Aangepast op 19 dec '17 17:11

'VS wil met WannaCry steun voor strijd N-Korea'

Auteur: Jochem Timmerman

Het Witte Huis legde vandaag een officiële verklaring af waarin het Noord-Korea en hackgroep Lazarus Group aanwijst als daders van WannaCry. Australie, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Japan ondersteunen die verklaring. Dave Maasland, directeur van internetbeveiligingsbedrijf Eset Nederland, denkt dat Amerika dit doet om steun van andere landen te vergaren in de strijd tegen Noord-Korea.

Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, liet in een opiniestuk in The Wall Street Journal weten dat Amerika Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk houdt voor WannaCry.
Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, liet in een opiniestuk in The Wall Street Journal weten dat Amerika Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk houdt voor WannaCry. (ANP)

'Aantonen samenwerking hackers en overheid moeilijk'

'Hoe ze opbouwen naar de persconferentie, doet natuurlijk vermoeden dat Amerika hiermee wil aantonen dat Noord-Korea daadwerkelijk achter WannaCry zit.' Maar Maasland benadrukt dat ze vooralsnog alleen de hackgroep Lazarus Group aanwijzen.

Lees ook: Wake-up call voor bedrijven in strijd tegen cybercrime

Als blijkt dat een bepaalde groepering achter een hack zit dan dient ook nog bewezen te worden dat er daadwerkelijk sprake is van samenwerking met de overheid van een land. En juist dat is volgens Maasland erg lastig aan te tonen. 'Zelfs al werken de groepering en overheid samen, dan nog blijf je als overheid daar natuurlijk ver vandaan. Dus dit zal heel moeilijk worden.'

'Dreiging virusaanvallen nog steeds groot'

Lees ook: 'Kabinet moet 100 miljoen uittrekken voor cybercrime'

WannaCry kon zich vorig jaar snel verspreiden door een groot softwarelek van Microsoft. Hoewel bedrijven het lek konden verhelpen bleek dat ze niet snel genoeg waren met het updaten van de software. Maasland verwacht daar vooralsnog geen verbetering in. 'Het is de vraag of organisaties nu wel in staat zijn snel te reageren. Ik denk dat dat nog niet het geval is. De dreiging voor dit soort aanvallen volgend jaar is net zo groot, zo niet groter, als dat het dit jaar is geweest.'

Gerelateerde artikelen