Internationaal20 dec '17 13:35Aangepast op 20 dec '17 18:12

Brussel kiest ongekend maar kansloos middel tegen Polen

Auteur: Wesley Schouwenaars

De Europese Commissie dreigt met een ongekend zware procedure tegen Polen, die ertoe zou kunnen leiden dat Polen zijn stemrecht verliest. Tot werkelijke sancties zal het waarschijnlijk niet komen, maar Brussel wil druk op het land zetten.

Het besluit van de Europese Commissie komt na twee jaar vergeefse pogingen om met Polen in dialoog te gaan over wetswijzigingen die volgens Brussel de democratische rechtsstaat bedreigen. Eurocommissaris Frans Timmermans kon niet anders, zei hij op een persconferentie van de Europese Commissie.

Hij wil de procedure tegen Polen inzetten om het land op het rechte pad te dwingen. Hij vraagt de lidstaten en het Europees Parlement in te stemmen met het activeren van de maategel.

Stemrecht

De procedure, die nog nooit eerder in gang is gezet, kan er uiteindelijk toe leiden dat Polen zijn stemrecht wordt ontnomen. 'Het zou een ongekende stap zijn', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. 'Dan kan de Poolse regering binnen de EU eigenlijk niet meer meepraten. Dan hebben ze niks meer te zeggen over hoe het budget wordt samengesteld, over hoe het asielsysteem hervormd moet worden, sancties tegen Rusland, om maar even een paar voorbeelden te noemen.'

Uiteindelijk moeten alle lidstaten behalve Polen instemmen om de maatregel daadwerkelijk door te laten gaan. Hongarije heeft al laten weten niet mee te zullen doen. 'Hier gaan geen sancties uit komen', zegt Pinster. 'Het is echt een middel om druk te zetten in de hoop dat er nu toch wat gaat gebeuren in Polen.'

Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de zwaarste EU-procedure tegen Polen in te zetten. 'Een bedreiging van de rechtsstaat moet je altijd serieus nemen', laat minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken weten. Zijlstra ziet de activering als een noodzakelijke stap nu Warschau de afgelopen tijd niet bereid was tot een politieke dialoog over de kwestie. De minister roept de Poolse regering op constructief bij te dragen aan een oplossing.

Lees ook: Polen wacht inbreukprocedure

De Europese Commissie probeert al twee jaar met Polen een dialoog te starten over de wetswijzigingen die volgens Brussel de democratische rechtsstaat in het land bedreigen.

Gerelateerde artikelen