Internationaal22 dec '17 06:13Aangepast op 22 dec '17 11:50

Catalaanse separatisten behalen meerderheid

Auteur: Wesley Schouwenaars

De separatistische partijen in Catalonië hebben bij de regionale parlementsverkiezingen een meerderheid behaald. Nadat bijna alle stemmen waren geteld bleek dat de drie partijen die onafhankelijkheid nastreven samen zeventig zetels hebben behaald.

Dat is een krappe meerderheid in het Catalaanse parlement, dat 135 zetels telt, en een klap in het gezicht van de Spaanse premier Rajoy. Hij schreef de verkiezingen juist uit omdat hij verwachtte dat se separatisten géén meerderheid zouden behalen.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont claimde na de uitslagen de overwinning voor de separatisten. 'De Catalaanse republiek heeft gewonnen', zei hij in een toespraak vanuit Brussel. 'Rajoy en zijn bondgenoten zijn verslagen door de Catalanen.' Puigdemont verblijft nog altijd in Brussel waar hij zit sinds hij het land ontvluchtte toen Madrid ingreep en de Catalaanse regering afzette om het uitroepen van de onafhankelijkheid.

De opkomst was 'bijna ongekend hoog', zegt correspondent Lex Rietman vanuit Spanje. Bij de verkiezing werd de partij van Rajoy genadeloos in Catalonië genadeloos afgestraft. De partij ging van elf naar drie zetels. 'Het is een groot probleem voor Rajoy', zegt Spanjekenner Merijn de Waal. 'Hij had gehoopt op 'een nieuwe etappe', maar eigenlijk is alles hetzelfde gebleven, behalve dat zijn eigen partij in Catalonië is weggevaagd.'

Splinterpartij 'zal huid duur verkopen'

De grote vraag is hoe het nu verder moet in Catalonië. 'Het lijkt er toch op dat de separatisten een regiopresident kunnen aanwijzen' zegt De Waal. 'Ze moeten daarvoor wel gaan samenwerken met een kleine splinterpartij. Die zullen hun huid heel duur willen verkopen, denk ik. Zij kunnen Puigdemont opnieuw tot regiopresident verheffen, terwijl er nog steeds een Spaans arrestatiebevel tegen hem loopt.'

Gerelateerde artikelen