Internationaal20 dec '17 19:52

Een Russische anti-NAVO-oefening? 'Geen onwaarschijnlijk verhaal'

Auteur: BNR Webredactie

Rusland trainde volgens de Duitse krant Bild afgelopen zomer in het geheim op een aanval op de NAVO in Europa. Die signalen zijn er al langer, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.
Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. ( ANP)

Officieel zeiden de Russen dat hun oefening, genaamd Zapad 2017, een anti-terreurtraining was. Inlichtingenbronnen zeiden tegen Bild dat er werd getraind op een verovering van de Baltische staten en Wit-Rusland, een oefening tegen wat Rusland het zwakste gedeelte van de NAVO noemt. Die verovering zou binnen een paar dagen voltooid zijn.

Daarnaast werd een zogenoemde schokcampagne geoefend tegen West-Europese NAVO-landen: Duitsland, Polen, Noorwegen, Zweden, Finland en Nederland. Bommenwerpers werden onder andere richting de Noordzee gestuurd. Bij een werkelijke aanval zouden deze bombardementen uitvoeren op kritieke infrastructuur, zoals vliegvelden, havens en de energievoorziening. Het doel was om zo ook de hulp van NAVO-landen aan elkaar uit te schakelen.

'Normaal gesproken zou ik zeggen: niet direct reageren op iets wat in Bild Zeitung staat, ware het niet dat we deze signalen natuurlijk al heel lang hebben', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. 'We zien al jaren dat de Russen oefenen met die bommenwerpers en dat ze ook af en toe hier voor onze kust opduiken. Dus het is geen onwaarschijnlijk verhaal.'

Het valt, zo zegt Ten Broeke, niet uit te sluiten dat we de komende tijd meer van dit soort acties gaan zien. 'Het is een ernstige situatie, het hakt in het vertrouwen. We moeten het wel zien tegen de achtergrond van het feit dat er verkiezingen plaatsvinden in Rusland en Poetin wil laten zien waar hij toe in staat is. Daar hoort een vijandbeeld bij, helaas.'

Gerelateerde artikelen