Internationaal21 dec '17 18:10Aangepast op 21 dec '17 22:44

Voorlopige uitslag: 'Separatisten houden meerderheid Catalaans parlement'

Auteur: Kay Rutten

De Catalanen kiezen vandaag een nieuw parlement. De opkomst is erg hoog maar er is ook al een aantal gevallen van stemfraude bekend. Na 76 procent van de stemmen geteld te hebben, lijken de separatisten op een meerderheid af te stevenen.

Om acht vanavond uur sloten de stembureau’s in Catalonië en volgens de laatste uitslagen, na 76 procent van de stemmen geteld, krijgen de separatisten 70 zetels in het 135 zetels tellende parlement. Omdat de stemmen met de hand worden geteld zal de daadwerkelijke uitslag pas in de loop van de nacht bekend worden.

De opkomst is sowieso erg hoog, vertelt correspondent in Spanje Lex Rietman. 'Er worden zelfs opkomstcijfers van boven de 75 procent verwacht.'

Stemmen in Spanje

In Spanje, en dus ook in Catalonië, stemmen ze door een biljet van de partij van jouw keuze in een lege blanco envelop te doen. In plaats van dat je op een groot formulier de partij van jouw voorkeur invult. 'In een stembureau in een voorstad van Barcelona bleek dat die blanco enveloppen dus niet leeg waren, zo ontdekte een kiezer.' Vertelt de Spanje-correspondent.

Perfecte fraude

Volgens Rietman is dat de perfecte fraude. Want zodra er twee stembiljetten in een envelop zitten is de stem ongeldig, tenzij de biljetten van de zelfde partij zijn. 'Het is dus de perfecte manier om de concurrentie uit te schakelen.' Volgens Rietman gaat dit zeker nog een staartje krijgen.

Gerelateerde artikelen