Internationaal28 dec '17 14:20Aangepast op 28 dec '17 17:02

Turkse minister wegsturen: foutje, bedankt!

Auteur: Wesley Schouwenaars

De diplomatieke crisis in Rotterdam, waar een Turkse minister werd geweigerd, blijkt te berusten op een misverstand. Burgemeester Aboutaleb was ervan overtuigd dat minister Fatma Betül Sayan Kaya ongewenst vreemdeling was verklaard, maar dat bleek niet zo te zijn.

Dat blijkt na onderzoek van de Volkskrant. Men zou wel gewerkt hebben aan een ongewenst-verklaring. Uiteindelijk bleek dat niet nodig omdat de Turkse minister na uren gedoe vrijwillig haar auto uit kwam. Burgemeester Aboutaleb zou zelfs hebben overwogen om haar met auto en al de stad uit te slepen of om de auto met een zaag open te snijden. In de veronderstelling dat ze officieel ongewenst vreemdeling was, wilde hij haar terugsturen naar Duitsland, waarvandaan ze eerder naar Nederland was gereisd.

Foutje bedankt, kun je zeggen. Maar het is niet snel vergeven en vergeten in Turkije, zegt Ans Boersma, correspondent in Turkije voor het Financieele Dagblad. 'De rel heeft het afgelopen jaar politieke consequenties gehad. Zo is de Nederlandse ambassadeur nog steeds niet welkom in Ankara. De rel heeft nog wel invloed.'

Boersma denkt dan ook niet dat Nederland er met een eenvoudige 'sorry' vanaf komt. 'In het kader van diplomatieke onschendbaarheid zijn er die avond natuurlijk wel snelle beslissingen genomen. De situatie stond natuurlijk ook onder druk. De handreiking moet vanuit Nederland komen.'

Lees ook: Ineens doet Erdogan weer aardig

Vandaag liet de de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich nog positief uit over de relatie met Nederland. 'We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland of België', zei hij volgens de krant Hürriyet tegen journalisten. 'In tegendeel: de mensen die in de regeringen van die landen zitten, zijn mijn oude vrienden.' Erdogan zei ook waarde te hechten aan goede betrekkingen met de EU en EU-lidstaten. Hij sloot een bezoek aan Nederland of Duitsland niet uit.

Gerelateerde artikelen