Internationaal28 dec '17 16:26Aangepast op 28 dec '17 18:57

Ineens doet Erdogan weer aardig

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse president Erdogan is zeer positief over de relatie met Nederland. Hij noemt de mensen in onze regering zelfs zijn oude vrienden. Daarmee slaat hij een heel andere toon aan dan eerder dit jaar.

'We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland of België', zei president Recep Tayyip Erdogan volgens de krant Hürriyet tegen journalisten. 'In tegendeel: de mensen die in de regeringen van die landen zitten, zijn mijn oude vrienden.' Erdogan zei ook waarde te hechten aan goede betrekkingen met de EU en EU-lidstaten. Hij sloot een bezoek aan Nederland of Duitsland niet uit. Premier Mark Rutte heeft volgens Erdogan 'een aantal signalen afgegeven om de relatie met ons te verbeteren. Die zijn toereikend'.

'Barmhartige leider'

Vanwaar deze plotselinge mildheid? Dat is een tactiek van Erdogan, zegt Armand Sag, historicus, turkoloog en internationale-betrekkingenspecialist. Hij zag het de president ook al doen tegenover Rusland, Israël en Duitsland.

'Meestal doet hij dat in aanloop naar een wet die hij door het Turkse parlement heen wil.' Het idee erachter is volgens Sag dat Erdogan zo waardering oogst in eigen land. 'Elke keer als in het binnenland zo'n wet er doorheen moet, zie je dat hij een beetje wild om zich heen slaat, maar als het dan voorbij is, biedt hij altijd zijn excuses aan. Dat geeft hem in Turkije het imago van de barmhartige leider.'

Referendum

De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam in maart dit jaar onder druk te staan toen twee Turkse ministers in Nederland campagne wilden komen voeren voor een Turks referendum. De Nederlandse regering voelde daar niets voor. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

Lees ook:: Turkse minister wegsturen: foutje, bedankt!

De Turkse regering eiste daarna excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme. Sinds deze diplomatieke rel heeft Rutte geen contact meer gehad met Erdogan. Volgens de regeringsgezinde krant Daily Sabah gaan Turkije en Nederland komende maand de banden weer aanhalen met de uitwisseling van ambassadeurs en een bezoek van minister Kaag aan Ankara.

Gerelateerde artikelen