Internationaal16 jan '18 20:49

'Onze harten blijven voor de Britten openstaan'

Auteur: BNR Webredactie

De deuren blijven altijd openstaan. Dat zeiden Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker en EU-president Donald Tusk vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg. Het is de zoveelste liefdesverklaring aan de Britten van de Europese Unie, maar is het nog onduidelijk wat de Britten nou precies willen.

(AFP Emmanuel Dunand)

'Gister was een groep Britse EU-gezinde Kamerleden op bezoek bij Juncker', zegt Lia van Beckhoven, BNR-correspondent in Groot-Brittannië. 'Degenen die de Brexit betreuren zijn er erg bij gebaat dat de deur altijd open blijft staan. Door zo'n uitspraak als deze te ontfutselen, houden ze het debat levend.'

Tweede referendum

Nigel Farage, groot voorstander van de Brexit noemde dit 'een tweede referendum'. Maar volgens Van Beckhoven wijst niks erop dat de Britten spijt hebben van de uitslag van het eerste referendum over de Brexit. 'Er moet een enorme Britse massa zijn die spijt heeft om een tweede referendum te beginnen. 'Of het echtscheidingsakkoord moet door het kabinet worden afgewezen of Londen moet de komende maanden met slaande deuren uit het overleg gaan. Kortom, het is nog lang niet zover'.

Het enige wat volgens Van Beckhoven is veranderd is dat er voorwaarden naar boven komen die tot een nieuw referendum zouden kunnen leiden.

Handelsakkoord

In oktober moet duidelijk zijn hoe een nieuw handelsakkoord er uit moet gaan zien en moet inzicht geven in de overgangsperiode van lidmaatschap naar uittreding. 'Als je dacht dat de eerste ronde moeilijk was, dan heb je het fout. Dit wordt pas moeilijk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen