Beurs17 jan '18 22:47Aangepast op 18 jan '18 09:22

Apple pompt 350 miljard in Amerikaanse economie

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Jelle Maasbach

Apple wil de komende vijf jaar 350 miljard dollar in de Verenigde Staten investeren. Er komen nieuwe banen bij en werknemers krijgen een aandelenbonus.

(EPA)

Het miljardenplan bestaat onder meer uit investeringen, geplande uitgaven en belastingen die ze gaan afdragen. Ze gaan bijvoorbeeld een enorm gebouw bouwen, een nieuwe campus. Ook zegt Apple 20.000 nieuwe mensen aan te nemen de komende jaren.

Daarnaast haalt de techonderneming geld terug. Hoeveel is niet duidelijk, maar Apple verwacht over dat bedrag 38 miljard dollar aan belastingen af te dragen in eigen land. Een groot deel van het kapitaal van Appel bevind zich nu nog in andere landen, waar de belastingregels een stuk gunstiger zijn.

Apple-baas Tim Cook zei de investeringen te richten op delen van de VS waar het bedrijf de grootste impact kan hebben op de banenmarkt. Het gaat onder meer om banen in de productie van Apple-producten en voor het runnen van datacentra. De nieuwe campus wordt een centrum voor klantenservice.

Voor werknemers had Cook ook een nieuwtje: de meest van hen krijgen een bonus. Er wordt voor een bedrag van 2500 dollar aan aandelen uitgekeerd.

Analist Wim Zwanenburg, van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer, denkt dat Apple zelfs mogelijk de winstmarges omhoog kan krikken. 'Dit kan door toeleveranciers over te nemen. Daarnaast wordt er gesproken over het verhogen van het dividend, het inkopen van eigen aandelen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen