Internationaal17 jan '18 14:31Aangepast op 17 jan '18 18:20

Korea's weer even samen voor Winterspelen

Auteur: Jolijn Mes

Atleten en officials uit Zuid-Korea en Noord-Korea doen onder één vlag mee aan de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen op 9 februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Daarnaast wordt een verenigd Koreaans vrouwenijshockeyteam in het leven geroepen. Dat is besloten tijdens gesprekken tussen de twee landen.

( ANP)

De relatie tussen de buurlanden is al langer gevoelig, maar kwam vorig nog meer onder druk te staan door Noord-Koreaanse rakettesten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un zocht begin dit jaar toenadering door te opperen dat zijn land een delegatie naar de Spelen zou sturen.

De besprekingen gaan voornamelijk om praktische punten, zoals de omvang van de noordelijke delegatie en dus de mogelijkheid van een verenigd Koreaans vrouwenijshockeyteam en een gezamenlijke verschijning tijdens de openingsceremonie.

Wat gaat het veranderen?

Bijzonder? Niet echt, zegt hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden Remco Breuker. En het gaat waarschijnlijk ook niet veel veranderen: 'Misschien dat het een beetje het beeld verandert dat mensen hebben van Noord-Korea. Blijkbaar is het een land waar je dus toch mee kunt praten en is het allemaal Trumps schuld. Maar gaat er echt wat veranderen op de achtergrond? Daar heb ik nog geen enkele indicatie van gezien.'

Waarschuwingen

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono heeft ook zo zijn bedenkingen en waarschuwde: 'Dit is niet het moment om de druk te verlichten of Noord-Korea te belonen', benadrukte hij eerder. Volgens Kono kan het 'charmeoffensief' van Noord-Korea erop wijzen dat de strafmaatregelen effect hebben. Hij deed deze uitspraken op een top in de Canadese stad Vancouver, waar vertegenwoordigers van twintig landen overlegden over de aanpak van Noord-Korea, dat vooralsnog weigert het eigen nucleaire programma op te geven.

Toch wilde de Zuid-Koreaanse president dit allemaal wel heel graag. 'Ik begrijp wel waarom hij het doet', zegt Breuker. 'Hij wil echt met Noord-Korea praten, maar hij gaat daarbij toch helaas wat naïef te werk. Hij denkt dat hij het echt door de kracht van zijn magnetische persoonlijkheid ofzo voor elkaar gaat krijgen.'

Lees ook: Noord-Korea naar Spelen maar wat heeft het voor agenda?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen