Internationaal18 jan '18 20:19

Oettinger verlaat Den Haag met karige oogst

Auteur: BNR Webredactie

De Brusselse begrotingstsaar Günther Oettinger is vandaag met een schrale oogst weer uit Den Haag vertrokken. De Eurocommissaris voor Begrotingszaken kwam vorige week nog zeer voortvarend uit de startblokken, maar hij heeft inmiddels alweer wat gas teruggenomen.

(ANP BART MAAT)

Niet alleen moet het gat worden gedicht dat de Britten achterlaten, er zijn wat extra EU-taken bijgekomen, waar ook nog budget voor moet worden vrijgemaakt: terrorismebestrijding, grensbewaking en meer geld voor het Erasmusprogramma, om er maar een paar te noemen. 'De boodschap was vooral: vriendelijk luisteren en ze moeten ook wel, want een begroting opstellen in Brussel is als schaken op 27 borden. Of eigenlijk op 29, want de Europese Commissie en het Europees Parlement schaken ook een potje mee.'

Holland als grootste Brexit-slachtoffer

De meeste argumenten voor en tegen een grotere bijdrage per land zijn al tot treurens toe voorbijgekomen. Toch kwam minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag met een argument op de proppen dat nog niet echt tot het vaste Brusselse repertoire behoort: als relatief zwaar gedupeerde van de Brexit mag Nederland best enigszins gespaard worden als de budgettaire pijn verdeeld wordt. 'Een kleine groep landen betaalt de prijs voor de Brexit veel forser dan andere landen en wij zijn een van de hardst getroffen landen.'

Hoekstra vindt het niet eerlijk, laat staan solidair, als Nederland én economisch én budgettair de wrange vruchten moet plukken van het Britse vertrek uit de EU. En dat heeft hij Oettinger nadrukkelijk aan het verstand proberen te brengen. Maar van een rode streep van de kant van Rutte en Hoekstra is geen sprake, zegt Oettinger tegen Europa-verslaggever Jesse Pinster. Wel kwam hij eerder op de dag in botsing met SP en PVV, maar dat hij vanuit die Eurosceptische kringen de handen niet op elkaar kreeg, kan geen verrassing zijn.

Ook Hoekstra flexibeler

Over het terugdraaien van een Nederlandse korting op de Europese contributie bleek Oettinger alweer een stuk minder rigide, zegt Pinster. 'Hij wilde daar echt van af, maar nu hoor je hem dat niet zo hard meer zeggen.' Duidelijk is dat de begrotingsonderhandelingen zijn gestart. 'Je kunt nu misschien nog in je loopgraaf gaan zitten, maar heel lang kun je dat ook niet volhouden. Ook Hoekstra wordt langzamerhand wat flexibeler.' Een kleinere begroting, Hoekstra's grote wens, lijkt met het vertrek van de Britten geen onmogelijke opgave.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen