Internationaal20 jan '18 18:05

Turkse luchtaanvallen op Koerden in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben Koerdische posities in het noorden van Syrië bestookt. Volgens president Erdogan is ook een grondoffensief begonnen. Rusland reageert bezorgd.

Image
(AFP)

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Dat zegt dat zeker tien Turkse gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Volgens Turkse bronnen zijn door de luchtaanvallen schuilplaatsen van Koerdische milities verwoest. De Koerden zeggen dat door de luchtacties gewonden zijn gevallen, maar het is niet bekend hoeveel.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat het grondoffensief tegen Syrisch-Koerdische milities in Syrië is begonnen. Het is niet bekend of Turkse troepen de grens zijn overgestoken. Een hoge Turkse regeringsmedewerker zegt dat rebellen van het Vrije Syrische Leger Turkije helpen bij de operatie. De campagne heeft de naam 'Olijftak' gekregen.

PKK

De Syrisch-Koerdische milities zijn bondgenoten van de VS. Ankara ziet de milities als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat.

Rusland gaat in de Verenigde Naties pleiten voor het stopzetten van de Turkse militaire operatie in Syrië. Dat zei Franz Klintsevitsj, een prominent lid van de Russische parlementscommissie voor veiligheid. Hij zei dat ook de Syrische president Bashar al-Assad langs diplomatieke weg wil bereiken dat de campagne van Ankara in Afrin wordt stopgezet. 'Wij gaan Syrië diplomatieke steun geven', zei Klintsevitsj.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen