Internationaal20 jan '18 14:53

Verwijten vliegen over en weer na shutdown

Auteur: BNR Webredactie

Verschillende Amerikaanse overheidsdiensten worden tijdelijk gesloten, nu de Senaat geen goedkeuring heeft gegeven voor nieuwe overheidsuitgaven. Het Witte Huis legt de schuld bij Democratische Senatoren; de Democraten op hun beurt rekenen het de Republikeinen aan.

(EPA)

Bij het verstrijken van de deadline stemden te weinig Senatoren voor het openhouden van de geldkraan voor de overheidsuitgaven de komende tijd. In de Senaat zijn 60 van de 100 stemmen vereist voor zo'n goedkeuring. Die kwamen er bij lange na niet. Het Huis van Afgevaardigden was donderdag wel akkoord gegaan met een verlenging van de overheidsuitgaven tot volgende maand.

Meteen na de deadline begon men met het sluiten, de zogenoemde shutdown, van alle niet-essentiële overheidsdiensten. Medewerkers worden zonder betaling van salaris naar huis gestuurd. Alleen de diensten die van lands- en levensbelang zijn (zoals politie en brandweer) blijven actief. De sluiting duurt tot er alsnog goedkeuring komt. Een shutdown gebeurde voor het laatst in 2013 onder president Barack Obama. Die sluiting duurde 16 dagen.

Democraten

Na het dichtdraaien van de federale geldkraan haalde president Donald Trump via Twitter uit naar de Democratische leden in de Senaat, die een tegenprestatie eisten om deze shutdown te voorkomen. Zij willen bescherming tegen uitzetting van de zogenoemde dreamers: dat zijn asielzoekers die als kind naar de VS kwamen.

De Democraten kaatsen de bal terug. 'Iedere Amerikaan weet dat de Republikeinse Partij het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden controleert', zei de Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer. 'Het is hun taak om de overheid open te houden.' Sommige conservatieve Republikeinen liggen eveneens dwars, maar om andere redenen: zij vinden dat de overheidsuitgaven structureel omlaag moeten. Ze willen vooral bezuinigen op het gebied van gezondheidszorg en sociale uitkeringen.

Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, legt de schuld net als Trump bij de Democraten. Hij belooft met een nieuw voorstel te komen om de geldkraan van de overheid in ieder geval tot 8 februari weer open te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen