Internationaal22 jan '18 13:02Aangepast op 1 jun '18 11:03

De Benelux is een koploper

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het is een jubileumjaar voor de Benelux. De economische unie ontstond zestig jaar geleden en vandaag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen bij elkaar.

Ondertekening van de Benelux-akkoorden in de Ridderzaal op 3 februari 1958.
Ondertekening van de Benelux-akkoorden in de Ridderzaal op 3 februari 1958. ( ANP)

De vraag is wat de meerwaarde van de Benelux is, nu er in de Europese Unie ook intensief door de landen wordt samengewerkt. 'In het verdrag van Lissabon staat dat verdragsorganisaties die bestonden voordat de EU bestond, dat de afspraken daarvan gewaarborgd blijven. Daardoor kan je België, Nederland en Luxemburg eigenlijk als één land zien', zegt Luuk Blom, adjunct-secretaris generaal van het Secretariaat-Generaal van de Benelux. Dankzij de Benelux worden academische diploma's bijvoorbeeld in alle drie de landen erkend. 'Uniek in de wereld', stelt Blom.

Benelux wil voorbeeld zijn

Op een aantal gebieden loopt de Benelux voor op de EU. Zo werden de onderlinge afspraken die binnen de Benelux werden gemaakt over dataroaming overgenomen in heel Europa. De interne markt volmaken is het volgende doel van de Benelux. 'Die is er wel, maar nog niet helemaal. Die loopt nog steeds tegen grenzen aan.' Daarnaast wil de Benelux een voorbeeld zijn van samenwerkingen op bijvoorbeeld de Balkan en in Scandinavië.

Volgens Blom is de Benelux daarin een absolute koploper. 'De hele discussie over de erkenning van academische diploma's loopt al sinds 1967. Dat lukt niet omdat de landen het vertrouwen in elkaars academisch onderwijssysteem moeten uitspreken. Wij hebben dat wel voor elkaar. Dat betekent dus dat je een voorloper bent en dingen doet die in Europa nog niet kunnen. Wij beperken ons alleen maar aan het oplossen van praktische problemen. Voor de rest laten we dat over aan andere instanties.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen