Internationaal29 jan '18 18:21

EU akkoord over volgende fase Brexit

Auteur: Kay Rutten

De 27 Europese landen zijn het eens over de richtlijnen voor de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen. Nu de Britten nog.

De EU-ministers hebben vandaag het mandaat van EU-onderhandelaar Michel Barnier bevestigd. Het zijn richtlijnen voor de overgangsperiode tussen het vertrek van de Britten uit de EU en het moment waarop er een akkoord is over de nieuwe relatie.

Wel luisteren en betalen, niet meebeslissen

Als het aan de Europese Unie ligt moeten de Britten tijdens die tussenfase meebetalen aan de Europese begroting, zich aan alle EU-regels houden, maar mogen ze in Brussel niet meer meebeslissen over besluiten die er worden genomen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat de Britten voorlopig nog alle uitspraken van het Europese Hof dienen te erkennen. En Londen moet zich voorlopig houden aan het handelsbeleid van de Unie.

Vazalstaat

'De Brexiteers zeggen al, we worden een soort vazalstaat', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. Volgens hem zullen de Britten ook niet zomaar akkoord gaan. 'Maar het antwoord van de EU zal dan weer zijn: verspil onze tijd niet.' Volgens Pinster zit er wel een voordeel voor de Brexiteers aan deze maatregelen. 'De Britten zullen extra vaart zetten aan het afwikkelen van de Brexit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen