Internationaal30 jan '18 12:50Aangepast op 30 jan '18 16:52

'Grondwettelijk Hof buiten boekje in zaak-Puigdemont'

Auteur: Wesley Schouwenaars

De herbenoeming van Puigdemont tot regiopremier van Catalonië is uitgesteld. Dat heeft de Catalaanse parlementsvoorzitter Roger Torrent besloten. Puigdemont is de enige kandidaat, maar hij zit in België. Hij kan alleen beëdigd worden als hij fysiek aanwezig is, alleen dan wordt hij opgepakt.

Spaanse opperrechters hebben dit weekend besloten dat de Catalaanse premier aanwezig zou moet zijn. Omdat hij in Spanje wordt gezocht wegens een reeks strafbare feiten, is het vrijwel zeker dat hij wordt opgepakt zodra hij voet op Spaanse bodem zet.

Recht om kandidaat te zijn

Spanje-correspondent Lex Rietman benadrukt het 'fundamentele recht' van Puigdemont om kandidaat te zijn bij verkiezingen. 'Het sterkste recht in een democratie is het recht op politieke deelname en daar wordt nu juist een streep door gehaald. Heel veel specialisten in constitutioneel recht zijn ervan overtuigd dat het Grondwettelijk Hof hiermee buiten zijn boekje is getreden. Dat is de strijd die nog gestreden moet worden.'

Dat de Spaanse regering druk heeft uitgeoefend op het Hof om met een uitspraak te komen die deelname van Puigdemont onmogelijk zou maken, zoals verschillende gezaghebbende kranten melten, is helemáál tegen het zere been van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Vanuit die regio komt dan ook vaker de klacht aan het adres van 'Brussel' dat misstanden met betrekking tot de rechtsstaat in landen als Turkije, Hongarije en Polen onmiddellijk worden aangekaart, terwijl van Spanje al gauw gezegd wordt dat het een 'interne kwestie van de Spaanse staat' is.

Nog niet aan de orde

Spanje-kenner Frans Bieckmann zegt dat Puigdemont nog steeds op steun van de drie partijen die de meerderheid in het Catalaanse parlement kan rekenen. Mocht de druk echter hoog blijven, dan zou dat in de toekomst wel kunnen veranderen. Er zijn drie partijen die Puigdemont nog steeds steunen: de ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), de partij van Puigdemont (PDeCAT) en nog een kleinere partij. Die laatste twee gaan alleen voor Puigdemont. De ERC steunt hem wel, maar gaat uiteindelijk voor de wat zij de 'realistische weg' noemen. Het zou kunnen dat, als de druk blijft aanhouden, er vroeg of laat wordt gekozen voor een ander. Dat is nu nog niet aan de orde.

Lees ook: Spanning rond Puigdemont 'is tot het laatste moment te snijden'

Het Spaanse Grondwettelijke Hof buigt zich vanmiddag opnieuw over het beroep van Puigdemont. Hij is van mening dat hij niet opgepakt mag worden omdat hij verdacht en niet veroordeeld is.

Gerelateerde artikelen