Internationaal31 jan '18 07:23

Ook kleine bedrijven in NL ontkomen niet aan Trumps naheffing

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Thijs Baas

Een onaangename verrassing voor ondernemers in Nederland met een Amerikaans paspoort. Van de winst die bedrijven buiten de VS hebben gehouden, int de Amerikaanse belastingdienst eenmalig 15,5 procent. Het is het gevolg van Trumps belastinghervorming.

De belasting kan ook Nederlandse bv's treffen, meldt Americans Overseas vandaag in het Financieele Dagblad. Daarmee lijkt hen hetzelfde lot beschoren als onder meer multinationals als Apple, Google en Pfizer, die alsnog worden aangeslagen voor bedragen die zij onbelast in belastingparadijzen wisten te stallen. Met dien verstande dat de kleinere Amerikaanse ondernemers hier wel degelijk belasting hebben betaald. De extra aanslag waar ze mee te maken krijgen is bedoeld voor Amerikaanse ondernemingen die vermogen willen terugbrengen naar de Verenigde Staten.

Eenmalige belasting

Maar daar is bij de getroffen bedrijven helemaal geen sprake van, zegt Daan Durlacher van de organisatie Americans Overseas. De eenmalige belasting wordt opgelegd aan eigenaren van bescheiden Nederlandse bv's waarvan meer dan 50 procent van de aandelen in handen is van iemand met een Amerikaans paspoort of een Greencard. 42-duizend Nederlanders hebben een Amerikaans paspoort en nog eens ruim 100.000 zijn in het bezit van een Greencard.

Boos op Nederlandse politiek

'Wij zijn bij Americans Overseas boos en verontwaardigd op de Nederlandse politiek', zegt Durlacher. 'Die heeft dit weer laten gebeuren en neemt deze Nederlandse bedrijven weer niet in bescherming, waardoor ze de lasten moeten dragen voor een wet die voor hele andere dingen bedoeld was.'

Trumps potje

Durlacher schetst nog eens de gevolgen voor de Nederlandse ondernemers die hierdoor getroffen worden. 'Deze ondernemer zal eerst die 15 procent uit zijn bedrijf moeten halen. Daarover moet hij in Nederland 25 procent dividendbelasting betalen, om het vervolgens in het potje van Trump te stoppen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen