Internationaal1 feb '18 12:40Aangepast op 1 feb '18 17:40

Gerehabiliteerde Russen 'niet automatisch uitgenodigd voor Pyeongchang'

Auteurs: Kay Rutten en Bastiaan Kleinjan

Het Hof van Sportarbitrage CAS heeft de schorsing van 28 Russische olympiërs opgeheven. Het IOC laat weten dat dit niet automatisch betekent dat zij mee mogen doen met de Olympische Winterspelen van 2018 die volgende week van start gaat in het Zuid-Koreaanse Peyeongchang.

Het Hof van Sportarbitrage CAS heeft de schorsing van 28 Russische olympiërs opgeheven. Het gaat om sporters die volgens het Internationaal Olympisch Comité IOC waren betrokken bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. 'Ik denk dat er een mineurstemming hangt bij het IOC, echt een slag in het gezicht voor hen', zegt Herman Ram, Directeur Nederlandse doping-autoriteit.

Juridische procedure

Volgens Ram heeft de uitspraak grote gevolgen. Zij zouden zich alsnog kunnen melden voor de aankomende spelen in Peyeongchang. Het is echter de vraag hoeveel sporters dat zullen doen omdat zij zich minder goed hebben kunnen voorbereiden. 'Ik sluit daarom niet uit dat een aantal Russische sporters procedures beginnen vanwege de opgelopen schade.'

'Het enige wat nu vaststaat is dat hun levenslange schorsing is opgeheven en dat zij hun eventuele medailles behaald in Sotsji terugkrijgen.' Het IOC heeft inmiddels laten weten de Russische sporters uit te nodigen voor de komende Winterspelen in Pyeongchang. 'Het feit dat deze sporters nu niet gestraft worden, betekent niet dat zij automatisch een uitnodiging ontvangen voor de Spelen', stelt het Internationale Olympische Comité in een persverklaring.

Dit had niemand voorzien

Maar weinig mensen in de sportwereld hadden verwacht dat het CAS alle individuele schorsingen zou intrekken. 'Het ging om zo'n uitzonderlijke situatie, iedereen ging er vanuit dat ook uitzonderlijk zware straffen geoorloofd zouden zijn. Dat ook alle individuele schorsingen ingetrokken zouden worden, had niemand voorzien', reageert Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht.

Met de schorsing probeerde het IOC ruimte te creëren. 'Maar er is dus zoveel ruimte gebleken, dat ieder individueel geval getoetst kon worden. Dat is dus gewoon disproportioneel geweest.' Daarnaast is moeilijk na te gaan of er straks sporters meedoen aan de Winterspelen die niet dopingvrij zijn. 'Het maakt het ontzettend lastig en zuur dat je niet weet of er straks sporters meedoen die onderdeel waren van het dopingprogramma en actief mee hebben gedaan aan het hele circus', aldus Olfers.

Kwaadheid en verwarring in Rusland

De uitspraak is een overwinning voor Rusland. 'Voor een deel gingen de handen in de lucht, maar er is ook een hoop kwaadheid en verwarring', vertelt correspondent Joost Bosman vanuit Moskou. Of de vrijgesproken sporters ook daadwerkelijk naar de Spelen gaan, is echter nog niet voorzien. 'Individueel moeten ze allemaal voor het CAS deelname afdwingen. Dan is een week nog wel kort dag.'

Het feit blijft wel dat de Russische staat is aangeklaagd voor het initiëren van doping gebruik en de sporters moeten nog steeds in neutrale pakken optreden. 'De vlag mag niet vertoond worden, dus Rusland kan eigenlijk nog steeds geen kant uit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen