Internationaal7 feb '18 09:51Aangepast op 7 feb '18 11:37

Coalitieakkoord in Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland krijgt waarschijnlijk opnieuw een regering met Angela Merkel als bondskanselier. Ruim 4 maanden na de verkiezingen zijn de SPD en CDU/CSU het eens over een regeerakkoord.

Bondskanselier Angela Merkel
Bondskanselier Angela Merkel (EPA)

Dat wordt nu voorgelegd aan de ruim 460.000 leden van de SPD. Als er genoeg steun is binnen die partij, krijgt Duitsland wederom een zogenoemde GroKo (grote coalitie) als regering. De stemming onder de SPD-leden zal enkele weken in beslag nemen, waardoor de onzekerheid nog niet uit de lucht is.

De SPD krijgt in het nieuwe kabinet zes ministeries, waaronder de prestigieuze posten Buitenlandse Zaken, Financiën en Werkgelegenheid/Sociale Zaken. Voor Financiën circuleert de naam van de burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz. De sociaaldemocraten krijgen verder de ministeries Familiezaken, Justitie en Milieu.

'Het is in feite een voortzetting van de huidige coalitie', zegt correspondent Derk Marseille in Berlijn. 'Door de minister van Financiën te leveren, kun je toch duidelijk stellen dat de SPD aan invloed gewonnen heeft.'

De voorman van CSU, Horst Seehofer, wordt genoemd als minister van Binnenlandse Zaken. CSU houdt waarschijnlijk ook Verkeer, waar de afgelopen jaren Alexander Dobrindt zat die met het omstreden tolplan op de proppen kwam.

De SPD wilde na de nederlaag bij de verkiezingen de oppositie in. Toen onderhandelingen tussen CDU/CSU, de Groenen en de liberale FDP stuk liepen, kwamen de sociaaldemocraten toch weer in beeld. Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Als alles doorgaat, wordt dit haar vierde kabinet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen