Internationaal7 feb '18 19:50

Parade van paratroopers, paperclips en plakband

Auteur: BNR Webredactie

In het kader van 'Make America great again' heeft Donald Trump weer een nieuwe troef in handen: Een grote militaire parade. Moet Nederland nu Second?

Trump heeft het Amerikaanse leger opdracht gegeven om een grote militaire parade te organiseren in de straten van Washington. Naar verluidt heeft de president zich laten inspireren door de parade die hij samen met president Emmanuel Macron in Parijs mocht aanschouwen.

Past Nederland dan ook in het rijtje Frankrijk, China, Rusland, Amerika? Volgens defensiespecialist Peter Wijninga, van het Haags Centrum voor Strategische studies, houd je zo'n parade bij voorkeur in Den Haag of in de hoofdstad - Amsterdam. Je vult deze parade met marcherende mannen en vrouwen. Het liefst per divisie van de krijgsmacht een afvaardiging. Een parade met tanks gaat niet lukken, die worden momenteel gebruikt door een Duitse eenheid, in het kader van doelmatigheid.

Maar is het leger hier wel voor te porren? 'Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het fantastisch vinden.' Mensen zullen ook minder enthousiast zijn, het kost tenslotte wel tijd en geld om dit te doen en men zal zich allicht afvragen waar het nou voor nodig is.

Bernard Hammelburg, onze buitenlandcommentator, is wat sceptisch. 'Als je de critici mag geloven, dan hangt alles met paperclips en plakband aan elkaar'. 'Wil je dat nou op een praalwagen zetten?' Bovendien gaan onze 'antieke' F-16's het verschil niet maken. 'We kunnen het beter houden bij het bloemencorso', vindt Bernard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen