Internationaal8 feb '18 08:00Aangepast op 8 feb '18 08:41

Rabobank schikt in VS voor 298 miljoen

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Marjan van den Berg

De Rabobank heeft een schikking getroffen in een rechtszaak over mogelijke witwaspraktijken van een dochteronderneming in de Verenigde Staten. De bank heeft veel problemen gehad om de interne controle op peil te houden, constateert hoogleraar Jaap Koelewijn.

Het gaat om een dochter van Rabobank, genaamd RNA. De bank zou signalen hebben genegeerd dat klanten bij afdelingen in Californië geld aan het witwassen waren. Het zou gaan om illegaal verkregen geld van drugkartels en andere criminele organisaties. Ook zou er sprake zijn geweest van belemmering van het onderzoek. Dat laatste heeft Rabobank ook erkend. Begin dit jaar zette de bank, die de schikking zag aankomen, al een bedrag van 310 miljoen euro opzij.

Eigen plan

De bank kampte met een gebrek aan controle, concludeert Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode University. 'Rabobank heeft alweer meer dan tien jaar geleden nogal agressief geëxpandeerd in een aantal regionale banken in Amerika en Ierland. Banken op grote afstand, decentrale aansturing van de bank: dan krijg je dat een lokale of regionale bank zijn eigen plan trekt en zaken gaat doen met klanten waar je geen zaken mee mag doen, maar die wel bereid zijn veel te betalen voor de dienstverlening.'

Libor-fraude

Het is niet voor het eerst dat Rabobank honderden miljoenen euro's aan boetes moet betalen wegens betrokkenheid bij een schandaal. De bank schikte in 2013 met toezichthouders in binnen- en buitenland in de zogeheten Libor-zaak, die draaide om fraude met rentetarieven voor leningen tussen banken. Dat ging om 774 miljoen euro. Die affaire was voor toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland aanleiding om vervroegd op te stappen.

En dan ligt er ook nog een dossier over rentederivaten. Koelewijn: 'Allemaal factoren die erop wijzen dat de Rabobank - evenals andere banken - de afgelopen jaren heel veel problemen heeft gehad om de interne controle op peil te houden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen