Internationaal11 feb '18 17:26

Lot Zuma in handen ANC-top

Auteur: BNR Webredactie

De top van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC komt maandag bijeen om te praten over de door corruptieschandalen omstreden president Jacob Zuma (75).

De partij meldt dat er morgen een speciale bijeenkomst is van het partijbestuur over de mogelijkheid om de president af te zetten. Hij is in december als partijleider aan de kant geschoven en opgevolgd door Cyril Ramaphosa (65). Die heeft naar eigen zeggen afgelopen week al 'constructieve gesprekken' met Zuma gevoerd 'over de transitie (naar een ander staatshoofd) en de positie van de president van de republiek'. Ramaphosa zou Zuma opvolgen.

Hoe ver het ANC is met 'het ontslag' van Zuma is zondag niet veel duidelijker geworden toen Ramaphosa het woord voerde. Dat was op een bijeenkomst in het kader van de vieringen dit jaar van honderdste geboortedag van ANC-held Nelson Mandela (1918-2013). Ramaphosa zei dat hij begrijpt dat de mensen dit achter de rug willen hebben. Hij zei dat het partijbestuur maandag over de overdracht van de macht praat.

Maar hij zei ook dat de overdracht van de macht van Zuma aan zijn opvolger 'heel voorzichtig en doelmatig' in zijn werk moet gaan. Hij zei niet wanneer Zuma opstapt. Diens ambtstermijn als president loopt halverwege 2019 af. De vele corruptieschandalen rond Zuma en de steeds beroerder wordende economie zouden het voortbestaan van het ANC als dominerende volkspartij bedreigen.

Gerelateerde artikelen