Internationaal13 feb '18 21:14

De privatisering in Athene komt nog niet van de grond

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het gaat goed met Griekenland. Zo goed zelfs, dat het Europese steunprogramma binnenkort vaarwel kan worden gezegd. Toch verlopen de hervormingen in het economisch geplaagde land moeizaam.

Zo moeten privatiseringen tientallen miljarden euro's opbrengen, maar in de praktijk gaat dat een stuk moeilijker. Illustratief daarvoor is het voormalige vliegveld van Athene. Dat gigantische stuk grond staat te koop, maar kopers zijn er nog niet gevonden. 'Er zijn wel plannen voor casino's en dure hotels, maar tot nu toe is het vooral een groot plein afgesloten met roestige hekken', vertelt Europa-verslaggever Jesse Pinster vanuit Athene.

Veel tegenstand

Een reden waarom de privatisering niet van de grond wil komen, is omdat er onder de Grieken fel verzet tegen is. Dat is vooral afkomstig uit de wijk Exarchia, het anarchistische bolwerk van Athene. De tegenstanders vrezen dat het terrein wordt omgebouwd tot een 'stad in een stad', terwijl dit ook voor andere doelen gebruikt zou kunnen worden. Een groot park bijvoorbeeld.

Lees ook: De enorme belastingdruk voor de Griek

Een andere reden voor de geringe belangstelling is omdat het oude vliegveld vlak aan zee ligt. 'Het idee van de privatisering is dat het een soort Monaco van Griekenland zou moeten worden, maar alles wat er nu staat is niet meer dan een aftands bungalowparkje. Als de privatisering in Athene doorgaat, dan vrezen de inwoners dat dit stukje strand niet meer toegankelijk zal zijn', besluit Pinster.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen